Велико Търново. Възстановяването на Апелативен съд – Велико Търново през

...
Велико Търново. Възстановяването на Апелативен съд – Велико Търново през
Коментари Харесай

Янко Янев, председател на Апелативен съд – Велико Търново: Възстановяването на съда през 1998 година бе естествено продължение на историческата роля на града в съдебната система

Велико Търново. Възстановяването на Апелативен съд – Велико Търново през 1998 година бе естествено продължение на историческата роля на града в българската правосъдна система. Именно тук е сложено нейното начало още с приемането на Търновската конституция през 1879 година. Това уточни в празничното си слово по случай 20 години от възобновяване и 140 години от основаването на Апелативен съд – Велико Търново неговият сегашен ръководител Янко Янев, съобщи кореспондент на Радио „ Фокус “ – Велико Търново . Той описа част от историята на институцията и акцентира, че процесът е дълъг и нескончаем, само че с помощта на него се осъществят хрумвания, зародили се още с приемането на Конституцията на Република България през 1991 година.
„ От 4 юни 1998 година Апелативен съд Велико Търново извършва функционалността, за която е основан – да правораздава като най-важна инстанция по наказателни, цивилен и търговски каузи, обсъждани на първа инстанция в окръжните съдилища в апелативния регион. Макар и изцяло инцидентно, може би, от днешна позиция, тази случайност кореспондира с една историческа правдивост. Апелативните съдилища в България са възобновени тъкмо 120 години след тяхната първа поява в правосъдната система на българската страна. Търново е един от петте града, наред със София, Видин, Русчук и Варна, в които според разпоредбите на правосъдната власт в България от 1978 година, се основават губернски съдилища. Поради това съдилищата в София Варна и Търново означават и 140 години от основаването си “, сподели още Янко Янев.
Той добави, че въпреки и двуинстанционната правосъдна система да е по-бърза и да работи с по-малко запас, триинстанционната, която се извършва у нас, е по-качествена. Янко Янев поздрави всички свои сътрудници с днешния празник.
Приветствени слова изнесоха още историкът проф. Милко Палангурски, Десислава Алхадова, зам.-министър на правораздаването, Даниел Панов, кмет на Велико Търново. На тържеството участваха и членове на Висшия правосъден съвет, зам.-председатели на Върховния касационен съд, съдии и правосъдни чиновници.
Луиза ТРАНЧЕВА
Източник: focus-news.net

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР