Велико Търново. Танцови ансамбли от девет държави ще представят фолклора

...
Велико Търново. Танцови ансамбли от девет държави ще представят фолклора
Коментари Харесай

Велико Търново: Танцови ансамбли от девет държави ще вземат участие в 20-тия юбилеен Международен фолклорен фестивал

Велико Търново. Танцови ансамбли от девет страни ще показват фолклора на страните си на 20-тия юбилеен Международен фолклорен фестивал във Велико Търново. Това заяви президентът на Международния фолклорен фестивал Емил Павлов, съобщи кореспондент на Радио „ Фокус “ – Велико Търново. Тази година във фестивала ще вземат участие ансамбли от Аржентина, Грузия, Египет, Колумбия, о-в Мавриций, Перу, Сърбия, Чили и България. Ще се проведат общо 25 концерта в градовете Велико Търново, Добрич, Дряново, Казанлък, Трявна и други, като осем от концертите ще са навън в Летен спектакъл в парк „ Марно поле “ във Велико Търново.
20-тия Международен фолклорен фестивал – Велико Търново се организира под патронажа на Министерство на културата на Република България, уточни Павлов. Организатори са Национална Секция на CIOFF България и Община Велико Търново. Сред участниците са Академията за танцово изкуство и интернационалният състав „ От душата “ от Аржентина. Групата се основава на 11 април 2011 година, а създател и сегашен шеф е преподавателката по танци и фолклор Фунес Вероника Беатрис. Днес в академията вземат участие повече от 70 възпитаници, разпределени в обособените категории: деца, юноши, старши и възрастни.
Ансамбъл „ Летящите грузинци “ е учреден през 1996 година и участва за първи път в България.
Ансамбълът от Египет е учреден през 1995 година от млади непрофесионални танцьори, обичащи националните танци. Колективът се състои от 45 души. Групата е основала и учебно заведение за танцово изкуство, където танцьорите предават любовта си към египетския фолклорен танц на идващите генерации.
Фолклорна групировка „ Естефания Каиседо “ от Колумбия е учредена през 1998 година като резултат от работата на някогашни възпитаници от гимназията в Баранкиля. Под управлението на преподавателя Иван де Хесус Сиснерос Кано те извършват танци под въздействието на колумбийската карибска зона. От 1999 година стартира провеждането на годишния Фестивал „ Естефания Каиседо “, считан за един от най-видните културни събития в града.
Група „ Стийл груувинг “ от остров Мавриций е основана през 2002. Състои се от 3-ма стийл-пен перкусионисти, барабанист, бас китарист, трумпетист, саксофонист, кийборд-изпълнител и артист. Групата взе участие в юбилейното 10-то издание на Международния фолклорен фестивал във Велико Търново.
За първи път на Фестивала присъединяване ще вземе и група от Перу. Група „ Peru Multicolor “ е учредена на 9 февруари 1999 година в град Лима. Представят перуанското фолклорно изкуство и присъщи костюми от всички региони на страната. Към момента групата се състои от 40 души (музиканти и танцьори), които показват изкуството си на национално и интернационално равнище.
Фолклорен танцов отбор „ Оро “ от Ниш, Сърбия, е учреден през 1959 година. От 1991 година ансамбълът работи със студенти от Културния център към Университета в Ниш. Ансамбъл „ Оро “ е член на CIOFF Сърбия.
Ансамбълът от Чили е учреден през 1999 година. Формиран е от някогашни и сегашни студенти от разнообразни локални университети, младежи и експерти, които се усещат свързани с чилийската култира и нейното разпространяване. Ръководител е Marta Gallegos Segura, която е академични учител в университет в Биобио. За първи път идват в България.
Домакини на Международния фолклорен фестивал във Велико Търново ще са танцов състав „ Търновче “, Професионален фолклорен отбор „ Искра “ от Велико Търново, Фолклорен отбор „ Сидер Войвода “ от Горна Оряховица, Фолклорен отбор „ Жар “ от София и Академичен фолклорен отбор от София с началник Иван Тодоров. Ансамблите ще вземат участие в дефилетата и в българската вечер, която ще се състои на 28 юли, петък.
Концертите ще са всяка вечер от 20.00 часа в парк „ Марно поле “. Откриването е в събота, като дефилето ще тръгне от Студентски стол в 18.30 часа. В 19.00 часа е представянето на съставите пред постройката на Община Велико Търново. Концертът в парк „ Марно поле “ стартира в 20.00 часа.
Надежда КРЪСТЕВА
Източник: focus-news.net

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР