Велико Търново. Стотици жители и гости на Велико Търново се

...
Велико Търново. Стотици жители и гости на Велико Търново се
Коментари Харесай

Велико Търново: Стотици жители и гости на града пътуваха с Царския влак по направление Горна Оряховица – Велико Търново – Трявна и обратно

Велико Търново. Стотици поданици и посетители на Велико Търново се качиха на Царския трен по маршрут Горна Оряховица – Велико Търново – Трявна и назад, съобщи кореспондент на Радио „ Фокус “ – Велико Търново . Атракционното пътешестване с влака с парен локомотив и вагон от царската комбинация „ Корона експрес ” е съчетано с възстановката на посрещането на княз Фердинанд на гара „ Трапезица “ и прочитането на Манифеста за оповестяване на Независимостта на България. Композицията потегли в 11.50 часа от гара „ Горна Оряховица “ и дойде във Велико Търново в 12.07 часа, където бяха пресъздадени събитията, случили се на 22 септември 1908 година. След тържествената част стотици поданици и посетители се снимаха с парния локомотив и разгледаха персоналния вагон-салон на цар Борис III от „ Корона експрес ”.
След престоя си на гара „ Трапезица “ атракционната комбинация потегли към гара „ Трявна “. В противоположна посока царския трен потегли в 15.00 часа.
Първокласният вагон-салон е създаден през 1938 година в Германия за потребностите на Цар Борис ІІІ. Този вагон разполага със служебна кабина с 1 легло, 4 кабини с по 2 кревати, 2 кабини с две спални с по едно легло и общ хигиеничен възел, салон с 11 места (за срещи, заседания, хранене) и склад. Вагон-салонът е със непокътнато първокласно обзавеждане, като специфичните ламперии и дамаски са достоверни.
Събитието е проведено взаимно от Община Велико Търново и „ БДЖ – Пътнически транспорти ” ЕООД.
Мария НЕДЕВА
Източник: focus-news.net

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР