Велико Търново ще изпрати своите абитуриенти с царски ритуал на

...
Велико Търново ще изпрати своите абитуриенти с царски ритуал на
Коментари Харесай

Велико Търново ще изпрати своите абитуриенти с царски ритуал на Царевец

Велико Търново ще изпрати своите зрелостници с царски обред на Царевец, оповестяват от пресцентъра на общината.

За първи път в десетилетната история на абитуриентските балове, във Велико Търново те не се състояха на 24 и 25 май поради епидемията от COVID-19.

Абитуриенти честват пред НИМ

Баловете обаче не са анулирани - те ще се състоят на 26, 27 и 28 юни, а дефилето за изпращането на зрелостниците ще бъде на историческата цитадела "Царевец ", уточни в своята Facebook страница кметът Даниел Панов  Даниел Панов Даниел Димитров Панов е български политик, роден на 4 октомври 1967 година в град Велико Търново,.

За да бъде още по-атрактивно и запаметяващо се събитието за зрелостниците, то ще бъде съчетано с историческа възстановка. В основната цитадела на Търновград - столицата на Втората българска страна, младежите ще бъдат посрещани от царското семейство и най-близките до владетеля боляри. Идеята за новия формат на изпращането на зрелостниците е на кмета на Велико Търново Даниел Панов  Даниел Панов Даниел Димитров Панов е български политик, роден на 4 октомври 1967 година в град Велико Търново, и екипът му, прецизират от общината.

Общо 783 зрелостници от Велико Търново ще преминат по аления килим, който ще бъде ситуиран от площад "Цар Асен I "до Първата врата на Царевец върху тартанова настилка. Царското посрещане на зрелостниците в крепостта ще бъде на площадките под Пирамидата на Независимостта. Там ще бъдат връчени грамотите на отличниците. Създадена е специфична организация за спокойното протичане на събитието и за ограничение на скупчването на доста хора на едно място.

Във всеки от дните зрелостниците ще бъдат разграничени на два потока - първи от 17,30 ч. и втори - от 19,30 ч. Движението на колите ще се контролира посредством пунктове. Пред Централната поща и пред площад "Велчова завера " до музей "Възраждане и Учредително заседание " ще бъдат пропускани единствено колите, с които се придвижват зрелостниците. За задачата авансово ще бъдат обезпечени пропуски.

В първия от трите дни - 26 юни, ще бъде изпращането на зрелостниците от Езикова гимназия, Професионалната гимназия по туризъм и Средно учебно заведение "Владимир Комаров ". Вечерта на 27 юни е отредена за зрелостниците от СУ "Емилиян Станев ", Американски лицей "Аркус ", ПМГ "Васил Друмев " и Професионална гимназия по фешън дизайн. На 28 юни е планувано изпращането на завършващите от Професионална гимназия по строителство, архитектура и геодезия, Старопрестолна гимназия по стопанска система, Професионална гимназия по електроника, Хуманитарна гимназия, Спортно учебно заведение и Средно учебно заведение "Вела Благоева ".
Източник: novini.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР