Велико Търново. Съвременни сгради с отворени пространства, разчупени елементи и

...
Велико Търново. Съвременни сгради с отворени пространства, разчупени елементи и
Коментари Харесай

Велико Търново: Арх. Клаудио Нарди представи проекта си за нов градски център, разработката предвижда сгради с отворени пространства, зелени покриви и висящи градини

Велико Търново. Съвременни здания с отворени пространства, разчупени детайли и зелени покриви, позволяващи на светлината да прониква сред тях - това планува планът на проектант Клаудио Нарди, който беше класиран преди всичко в интернационалния архитектурен конкурс за създаване на нов градски център на Велико Търново. Италианският проектант показа създаването си пред великотърновската общност. Това оповестиха от пресцентъра на Община Велико търново . Срещата, провела се в късния следобяд на 28 септември, мина при огромен интерес и бе посетена от доста поданици на града, архитекти, проектанти, ландшафтни експерти и други Т
Клаудио Нарди в детайли разказа както проектираната от него постройка – Експозиционен център, по този начин и цялостната идея за градоустройството на останалата част от терена на Старото военно учебно заведение. Италианският проектант дава превес на зеленината и на подземната инфраструктура – паркинги и улици, което ще разреши да се освободят доста пространства за разходки и срещи на хората.
„ 60 на 100 от постройките ще са със зелени покриви и с висящите градини ще бъде завършено цялостното зелено пространство на мястото. Почти цялата зеленина на терена ще бъде непокътната, като ще бъде осъществено и в допълнение залесяване ”, посочи той.
Проектът на италианския проектант планува също създаване на състезателен център, културни средища и няколко модерни високи здания. Те ще бъдат с отворени пространства на приземните етажи. Тази идея на отвесно строителство ще разреши да се освободят още места за пешеходци, колоездачи, а парковото пространство ще прелее в естествената зеленина към реката, обяни арх. Нарди. Той акцентира, че залага на естествените материали като дървото в построяването на постройките, тъй като това обезпечава връзката на традицията с модерната архитектура.
Специална част от презентацията Клаудио Нарди отдели на Ескпозиционния център, който със заоблените си форми естествено се вписва в извивките на терена. Просторът на първия етаж, където ще има ситуирани кафенета, е отворен към остарелия град, а амфитеатърът, ситуиран на 300 кв. м. способства за мекотата и гъвкавостта на формите на Центъра.
Пред великотърновци той показа и два от последните си планове, осъществени в Краков /Полша/, които са идентични на този във Велико Търново. Първият е актуален музей на културата, построен на мястото на изоставена фабрика и занемарен промишлен регион, а вторият е новото кметство в града.
Преди презентацията си, арх. Нарди се срещна на място със спецификата на терена на Старото военно учебно заведение. „ Целта ни при създаването беше да съвместим трендовете на актуалната качествена архитектура, естествената среда на терена и връзката с историческия град ”, посочи арх. Нарди. „ Архитектурата е страст, изисква кураж, с цел да избягаме от баналността “ - по този начин изясни философията на своята работа италианският експерт.

Източник: focus-news.net

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР