Велико Търново. През есента се очаква да стартират укрепителните дейности

...
Велико Търново. През есента се очаква да стартират укрепителните дейности
Коментари Харесай

Велико Търново: Наесен укрепват свлачището край манастира „Великата лавра“

Велико Търново. През есента се чака да започват укрепителните действия на свлачището в региона на средновековния манастир „ Великата лавра “, който засегна сектор от улица „ Св. Климент Охридски “ във Велико Търново, оповестиха от пресцентъра на Община Велико Търново . Общината към този момент е внесла плана за нужните действия в Междуведомствената комисия за възобновяване и подкрепяне, чака се разпределяне на финансиране. Засегнатият махленски сектор е част от третокласния републикански път III-514, свързващ Старата столица с Арбанаси и Горна Оряховица.
Близо 160 метра е дължината на зоната, в която са планувани укрепителни мероприятия. Целта е да бъдат обхванати както секторът на сриването, по този начин и прилежащите елементи, с цел да бъдат избегнати рисковете от други свличания. Изпълнена ще бъде пилотна система с 12 фрагмента, всеки от които е с 12 водачи. Общият брой на укрепителните уреди ще бъде над 140. Изградена ще бъде също подпорна стена, завършено ще бъде отводняване. Тези строително-укрепителни работи, както и възобновяване на тротоарния и уличния сектор, са оценени на към 1 милион лв..
Свличането на земна маса бе резултат от интензивните превалявания от сняг и дъжд през последните 10 дни на март. Още тогава кметът на Велико Търново Даниел Панов разпореди геоложки сондажни действия и незабавно правене на план за подсилване на земната маса. Въведена бе краткотрайна организация на придвижването със светофар, а трафикът бе отбит в едната лента на засегнатия пътен сектор. Върху част от платното бе обособена зона за прекосяване на пешеходци, отделена със съответните пътни уреди. Организацията на придвижването е съобразена с обсега на свличането и ще остане дейна през целия летен сезон.
При стартирането на укрепителните действия улица „ Св. Климент Охридски “ ще бъде затворена за придвижване в сектора от площад „ Цар Асен I “ до Владишкия мост. Дотогава ще бъдат изцяло преасфалтирани улиците „ Читалищна “ и „ Михаил Кефалов “, които ще поемат пренасоченото придвижване.
Източник: focus-news.net

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР