Велико Търново премина в „червената“ зона заради ръст на заразените

...
Велико Търново премина в „червената“ зона заради ръст на заразените
Коментари Харесай

Разпространението на COVID-19: И Велико Търново „светна“ в червено

Велико Търново мина в „ алената “ зона поради растеж на инфектираните с COVID-19. На картата, направена от нашия екип, на база данните от здравните управляващи, се вижда, че остарялата ни столица към този момент изпреварва Бургас по брой заболели на 100 хиляди души на 14-дневна база.

Снимка: btvnovinite.bg

Още 4 области минаха в „ жълтата “ зона през днешния ден – Благоевград, Смолян, Кърджали и Монтана. Само област Видин към момента е в „ зелено “.

Само за една седмица броят на заболелите във Великотърновско е четири пъти по-висок, сочат данните на РЗИ. Основно от хора в трудоспособна възраст, разпределени в няколко групи, а точно:
завърнали се от отмора в чужбина или българското Черноморие;лица, на които се постанова да се върнат по местоживеене в чужбина;лица, работещи в чужбина, създали си проби, за отпадане на наложителната карантина при идването си у нас.
С последната група се цялостни към този момент второ Коронавирус поделение в горнооряховската болница. 5% от тях са финансово обезпечени, само че здравно неосигурени, което в допълнение затруднява лечебните заведения в изискванията на пандемия.

Леглата за Коронавирус пациенти са 47, като 30 от тях към този момент са заети. „ Хората си мрат, както при другите талази. Не е по-леко. Пак има възрастни пациенти, отново има тежко заболели пациенти. Това, което е по-различно – заразните са най-вече гастарбайтери “, сподели Иван Иванов, шеф на МБАЛ „ Св. Иван Рилски “.

Боледуват и цели семейства, и работни колективи. Общо леглата в региона за пациенти с коронавирусна зараза са 143, разпределени в 5 лечебни заведения. 121 към този момент са заети.
В Свищов, където в предходните талази срещнаха усложнения, към този момент се оправят.

Снимка: btvnovinite.bg

„ Клиничната картина на пациентите е много по-лека от това, което се случваше. „ Имаме към този момент много изписани хора, които стоят от порядъка на 6 до 7-8 дни. Нямаме по този начин интензивно влошаващи се “, изясни Илиян Венков, шеф на МБАЛ „ Д-р Димитър Павлович “.

От РЗИ регистрират интерес към имунизациите. „ Зелените коридори “ се оказват желани, защото не изискват авансово записване.
Източник: btvnovinite.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР