Велико Търново. ПГ по туризъм Д-р Васил Берон“ във Велико

...
Велико Търново. ПГ по туризъм Д-р Васил Берон“ във Велико
Коментари Харесай

Велико Търново: Гимназията по туризъм намери своите нови партньори в Болград

Велико Търново. ПГ по туризъм „ Д-р Васил Берон “ във Велико Търново посрещна групата от Украйна, оповестиха от образователното заведение . „ Към корените на предците – история, обичаи, обучение, просвета “ беше тематиката на конкурс за учениците от Болградската гимназия и междинното учебно заведение в село Городне, Украйна. Организатори на състезанието – Областна администрация, Сливен; Община Сливен и Фондация „ Памет “ осъществиха премията за спечелилите – екскурзия до България. Програмата на пребиваването включва посещаване на учебни заведения, музеи, кметства в Котел, Сливен, село Желю челник, Велико Търново, Димитровград и Хасково.
Юлия Гейдарова и Мария Бурлакова от Болградската гимназия и Вероника Констанатинова, Анна Хинева и Марина Щърбулова от село Городне бяха в час по български език и литература дружно с учениците от XIв клас. С Флорина Борисова, преподавател по български език и литература и основен преподавател по общообразователна подготовка, учениците обсъждаха цикъла „ Под манастирската лоза “ на Елин Пелин.
Ръководството на Гимназията по туризъм и създателят на книгата за Васил Берон „ В пантеона на безсмъртието “, учителят по история Георги Димитров се срещнаха с ръководителите на спечелилите в състезанието – Снежана Скорич, шеф, и Наталия Кара, заместник-директор на Болградската гимназия, както и с Мария Пинти, шеф, и Марина Константинова, преподавател по български език и история от междинното учебно заведение в село Городне. Срещата не е инцидентна. Доктор Васил Берон е петият шеф на Болградската гимназия. А Гимназията по туризъм е единственото учебно заведение в България, което носи името на доктор Васил Берон.
Пред украинските посетители учениците от XIв клас показаха „ Берон и Конституцията “. Презентацията е отдадена на 140-годишнината от основаването на Търновската конституция и приносът на Васил Берон в Конституцията и до през днешния ден да попада добавката „ гратис обучение “, а освен наложително.
Учениците от Хв клас със компетентност „ Туристическа анимация “ срещнаха украинските посетители със забележителностите на Велико Търново. Пешеходният тур „ Възраждане “ е единият авторски план на учениците от специалността за тази образователна година, вторият е „ Второ български царство “. Реализацията на екскурзоводските турове е обвързвана със сериозна предварителна подготовка – изследване исторически източници; създаване на беседи, според разпоредбите и особеностите на другите групи туристи. Използването на екскурзоводското съоръжение добавя чувството за професионализъм, както в младите екскурзоводи, по този начин и в техните дребни другари от главните учебни заведения. Екскурзоводите на гостите от Украйна бяха Гергана Терзиева, Диамира Кирилова, Красимира Георгиева, Радослав Кирилов и Мартин Немцов, готови от Снежана Стефанова, преподавател по екскурзоводство.
През есента на 2018 година Елисавета Петрова от IXа клас и инж. Славка Проданова посетиха Болградската гимназия и междинното учебно заведение в село Городне. Екскурзията бе премия за есето на Ели „ Петият шеф “. С него тя се класира на второ място в Национален конкурс, отдаден на 160 години от основаването на Болградската гимназия.
И трите учебни заведения приготвят проектите за бъдещи взаимни действия.
Източник: focus-news.net

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР