Велико Търново. Над 350 деца от България и още шест

...
Велико Търново. Над 350 деца от България и още шест
Коментари Харесай

Велико Търново: Над 350 деца от България и още шест държави ще участват в шестото издание на конкурса „Звукът на времето“

Велико Търново. Над 350 деца от България и още шест страни ще вземат участие в шестото издание на състезанието „ Звукът на времето “ във Велико Търново. Надпреварата се организира в два раздела – за инструменталисти и за вокални осъществявания, а през тази година уредниците регистрират рекорден брой поръчки. Това сподели Петя Василева, арт шеф на състезанието, съобщи кореспондент на Радио „ Фокус “ – Велико Търново . Форумът се организира с поддръжката на Община Велико Търново и под патронажа на кмета инж. Даниел Панов. Участниците при инструменталистите са над 100, като измежду тях ще има осъществявания на пияно, китара, цигулка, виолончело, контрабас и други. Вокалистите са над 250.Възрастовата граница е от 5 до 25 години. „ Искам да подчертая, че поради триумфа на миналогодишното пето издание на състезанието, той получи отличие за най-хубав многожанров конкурс за 2018 година в страната. Като от 97 интернационалните и национални надпревари, ние заехме първо място с близо 80 точки. Това дефинира анонимна анкета, извършена в цялата страна по интернет “, изясни Петя Василева. По думите ѝ страните, от които идват изпълнителите, са Сърбия, Хърватия, Ирландия, Полша, Русия и Румъния. „ Инструменталистите ще се показват на 2 и 3 май в Институт по зоология „ Рафаел Михайлов “. Постарали сме се наред с конкурсната стратегия да има и съпътстващи събития, които биха били потребни за децата, участници в състезанието, а и за всички – дребни и огромни поданици на Търново. Едно от най-новите достижения в региона на цифровата музика – финален модел цифров акордеон ще бъде показано в уъркшоп от доцент Добромир Митев. Децата ще имат опция да го пробват. Това ще се случи след конкурсната стратегия от 20.30 часа на 2 май. На 3 май от 19.30 часа ще има детско музикално шоу с композитора Андрей Дреников още веднъж в Изложбени зали “, уточни Петя Василева. В идващите дни – 4 и 5 май състезанието продължава в раздел вокални осъществявания. Тук едно от съпътстващите събития ще е открит урок по поп и джаз пеене с доктор Нели Маринкова. Във всеки един от дните децата и родителите ще могат да беседват със експертите и журито. Председател в раздел принадлежности е проф. Симеон Щерев, а при артистите – доцент доктор Нели Маринкова. За участниците е планувана е и туристическа обиколка на най-значимите културни забележителности на Търново.
Петя Василева добави, че шестото издание на състезанието се отличава с богата разнообразна стратегия и богат награден фонд – над 4500 лева Освен това през предходната година в раздела за показване на авторски произведения, отдадени на Търново, не е имало участници, а тази година ще има двама. Конкурсът ще се организира от 2 до 5 май.
Луиза ТРАНЧЕВА
Източник: focus-news.net

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР