Велико Търново. На празника Голяма Богородица“ председателят на ПГ на

...
Велико Търново. На празника Голяма Богородица“ председателят на ПГ на
Коментари Харесай

Председателят на ПГ на ГЕРБ Цветан Цветанов посети Преображенския манастир

Велико Търново. На празника „ Голяма Богородица “ ръководителят на ПГ на ГЕРБ и зам.-председател на партията Цветан Цветанов посети Преображенския манастир край Велико Търново. Това оповестиха от пресцентъра на Политическа партия ГЕРБ . Той и великотърновският кмет Даниел Панов бяха посрещнати от игумена Отец Георги.
Отецът за следващ път изрази удовлетворение от осъществения наскоро ремонт на единствения път, водещ към светата обител, която с изключение на място за поклонение е и атрактивна туристическа дестинация. Пътят до такава степен е издигнат през 1935 година, а единственият ремонт, който е юридически преди актуалната цялостна реорганизация, било полагането на тъничък пласт асфалт през 70-те години. Доскоро трасето бе осеяно с големи дупки и съвсем непроходимо.
Миналата година, при свое посещаване в храма и в диалог с Отец Георги, Цветан Цветанов бе осведомен с казуса и пое ангажимент да спомага за отпущането на нужните за повсеместен ремонт средства. Изготвеният от Община Велико Търново план получи от Министерски съвет целево финансиране за трайно възобновяване, откакто първо бе утвърден от Междуведомствената комисия за възобновяване и подкрепяне. Обновяването на 2,5-километровата права към Преображенския манастир стана факт предишния септември.
По думите на игумена Отец Георги, който близо три десетилетия служи в манастира, през тези години доста политици единствено са обещавали поддръжка, само че на вятъра. Затова отецът цени високо свършеното и не пести благодарности към Цветанов както от името на духовниците, по този начин и от името на всички, които всеки ден посещават Преображенския манастир.
Уникалният манастир е знак на българщината и е неизменима част от образа на района. В него се намира единственото Колело на живота, изрисувано от Захари Зограф, а в църквата са непокътнати истинските фрески на блестящия занаятчия.
Източник: focus-news.net

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР