Велико Търново. Изложба представя в общо пространство рисувано стъкло, ръчно

...
Велико Търново. Изложба представя в общо пространство рисувано стъкло, ръчно
Коментари Харесай

Велико Търново: В града е представена изложба с рисувано стъкло, бродирани бижута и гоблени

Велико Търново. Изложба показва в общо пространство рисувано стъкло, ръчно направени бродирани бижута, гоблени и аксесоари. Това оповестиха от пресцентъра на Община Велико Търново . Експозицията „ Стъкло и конец “ е подредена в Изложбени зали „ Рафаел Михайлов “ във Велико Търново, където ще остане до 9 юни в това число. Тя бе открита във вечерните часове на 22 май при доста огромен интерес, а посетителите бяха от всички публични среди.
Автори на истинските произведения са финансистът и заместник-кмет на Старата столица Снежана Данева-Иванова и журналистът и дълготраен основен редактор на вестник „ Янтра през днешния ден “ блага Милчева. Сред гостите на изложбата бяха заместник-кметът проф. Георги Камарашев и ръководителят на Великотърновски общински съвет Венцислав Спирдоново.
Вече 15 години Снежана Данева-Иванова рисува върху стъкло и продължава да усвоява нови техники и похвати в стила. Любимите й сюжети са цветята. Мила Милчева основава истински, ръчно направени гоблени, бродирани бижута и аксесоари. В творбите й участват шевици, претекстове и знаци от българския фолклор и други
Всяка от двете дами се показва с по 35 подбрани творби. Има и общи произведения – част от шевиците, розов ъгъл с обици и колие с рози, рисуван декандер с две чаши, красиво яйце и други
С изложбата авторките се включиха в благотворителната идея за възобновяване на Багриловия надпис, който е изсечен в канара по пътя сред жп гарата и ВТУ „ Св. св. Кирил и Методий “. Текстът е на художника и държавник Димитър Багрилов и гласи: „ Българино, помни, че ти в царуването на Н.В. Фердинанд I, Цар на българите, се бори юначен и освободи: Македония - на 29.IX. 1915 година, а Добруджа - на 04.I. 1917 година ”. Над тези думи са изобразени гербът на България и царската корона. Идеята за възобновяване е на група интелектуалци от Велико Търново, отпред с шефа на Художествена изложба „ Борис Денев “ Николай Сираков.
Източник: focus-news.net

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР