Велико Търново. Историкът и общественик проф. Пламен Павлов е новият

...
Велико Търново. Историкът и общественик проф. Пламен Павлов е новият
Коментари Харесай

Велико Търново: Историкът Пламен Павлов е новият почетен гражданин на Велико Търново

Велико Търново. Историкът и държавник проф. Пламен Павлов е новият почетен жител на Велико Търново. Това оповестиха от пресцентъра на Общината . Удостояването му стана факт по време на днешната Тържествена сесия на Великотърновски общински съвет. Сред гостите бяха ръководителят на Народното събрание Цвета Караянчева, ръководителят на най-голямата парламентарна група Цветан Цветанов, представители на държавни и просветителни институции, дипломати, посетители от побратимените градове, поданици на града.
Кандидатурата на проф. Пламен Павлов бе единомислещо подкрепена както от комисията, разгледала номинациите за почетен жител, по този начин и от Общинския съвет. В мнението си кметът на Старата столица Даниел Панов уточни, че Пламен Павлов се подрежда измежду най-достойните персони в актуалната българска просвета, просвета и нематериалност. „ Той е приет и одобрен академик и откривател на историята и културата на Велико Търново, употребява се с неоспорим престиж както в университетските общности, по този начин и измежду необятните публични кръгове “, разяснява Даниел Панов.
Поради авансово планувани задължения, свързани с популяризирането на България по новия план на Външно министерство „ Мисия България “, проф. Пламен Павлов нямаше опция да участва на съвещанието. Решението за почитане бе прочетено от ръководителя на локалния парламент Венцислав Спирдонов. Диплома за влиятелното звание „ Почетен жител “ кметът Даниел Панов връчи на неговата брачна половинка Румяна Павлова. Тя благодари за високото отличие, а в особено видеообръщение думи на благодарност изрази и проф. Пламен Павлов. Проф. Павлов е труженик за формалното признание на Велико Търново за историческа столица на България.
Проф. Пламен Павлов е създател или съавтор е на повече от 300 публикации, студии, книги, учебници, енциклопедии, журналистика, лирика. Участва в разнообразни конгреси и изяви на българските общности в редица страни. От 2003 година е създател и водещ на известното телевизионно предаване за история и просвета „ Час по България “. Сценарист и съветник е на редица документални филми за българската история, за ориста на българските общности в чужбина и други С извънредно необятната си социална активност проф. Павлов има доста огромен принос както за одобряването и издигането на престижа и престижа на Великотърновския университет „ Св. св. Кирил и Методий “, по този начин и на Старата българска столица Велико Търново, в чийто публичен и културен живот той има доста съществено и непрекъснато присъединяване.
Преди броени дни Пламен Павлов и проф. Николай Овчаров стартираха серия от лекции и срещи с българските общности в чужбина по плана „ Мисия България “. В повече от 10 страни те показват българското културно-историческо завещание. Фокусът на „ Мисия България “ е подложен върху българската средновековна история и кирилицата. Проектът е част от Комуникационния проект на Министерството на външните работи за Българското председателство на Съвета на Европейския съюз. Идеята е да се разпространява културния принос на България за европейското и международно развиване.
Част от тържествената сесия бе и връчването на премията „ Велико Търново “, която също обичайно бива присъждана на общественици с принос за развиването на Старата столица. Носители на наградата станаха американският бизнесмен Едмънд Бек и отбор „ Българче “.
Едмънд Бек е награден за ролята му за запазване на исторически и културни обекти в старопрестолния град. Американецът влага в реставрацията на знаковия монумент на културата хан „ Хаджи Николи “. Той е притежател на хотел „ Цар Борис “, Йоновия хан и на вековни къщи в Стария град, които са в друга степен на подготовка за възобновяване. Наградата бе призната от представителя му във Велико Търново Любомир Марков.
Ансамбъл „ Българче “ е почетен с премия „ Велико Търново “ във връзка 50-годишния празник и огромната роля за запазване и запазване на традициите, обичаите и нематериалното културно завещание. Призът бе връчен на Петър Петров, доцент Митко Димитров и Галя Иванова.
Източник: focus-news.net

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР