Велико Търново. Искам от цяло сърце да ви вдъхна от

...
Велико Търново. Искам от цяло сърце да ви вдъхна от
Коментари Харесай

Вицепрезидентът Илияна Йотова откри Международния летен семинар по български език и култура във Велико Търново

Велико Търново. Искам от цяло сърце да ви вдъхна от Кирило-Методиевата мощ и нашата горделивост, че българският език и просвета са част от международната цивилизация. Българският език е в основата на духовния прогрес на нашата обединена Европа – с тези думи вицепрезидентът Илияна Йотова поздрави участниците в 42-ия Международен летен семинар по български език и просвета във Велико Търново. Това оповестиха от прессекретариата на президента .
Семинарът се провежда от Великотърновския университет „ Св. св. Кирил и Методий “ с поддръжката на Министерство на образованието и науката. 42-ото издание събира над 100 участници от три континента. Мнозина от тях вземат участие не за първи път, като върха държи британец с 12 участия. Програмата на семинара включва освен проучване на български език, а и запознаване с българския фолклор и опознаване на България.
„ Велико Търново е освен остарялата българска столица, той носи особена атмосфера, тук всяко камъче е история. В този величествен град се зароди Вторият златен век на българската и славянската просвета. Влиянието на Търновската книжовна школа се простира надалеч зад границите на могъщата тогавашна българска страна “, уточни Илияна Йотова. По думите на вицепрезидента царе и знатни владетели преди доста епохи са осъзнали какъв брой мощни оръжия са книгите и науката. „ Днес ние, които сме събрани тук, знаем тази мощ, желаеме да бъдем нейни посланици, да я развиваме, обединени от привилегията да поддържаме връзка на български език “, съобщи вицепрезидентът.
Илияна Йотова уточни, че българският език е жив надалеч отвън рамките на България. Сертифицирането на познанията по български език и в сходство с нормите на Европейската езикова рамка към този момент се практикува и онлайн по всички континенти. Все повече университети по света признават българския език. Вицепрезидентът съобщи, че работи старателно за подсилване на връзките сред съботно-неделните учебни заведения в целия свят, сред университетските курсове и лекторати, сред професионалните среди. Вицепрезидентът Йотова показа пред участниците почетния член и дълготраен ръководител на Асоциацията на българските учебни заведения в чужбина доцент доктор Боян Кулов.
„ Правя нужното българският език да бъде и безвъзвратен аршин за придобиване на българско поданство “, посочи Илияна Йотова.
Ръководството на Великотърновския университет благодари на президентската институция за поддръжката за семинара и активността на висшето образователно заведение.

Източник: focus-news.net

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР