Велико Търново има отличен потенциал да даде старта на ново

...
Велико Търново има отличен потенциал да даде старта на ново
Коментари Харесай

Велико Търново дава старта на новото разширение на IT-сектора в България

Велико Търново има отличен капацитет да даде старта на ново уголемение на IT-сектора в България. Възможностите бяха разисквани на работна среща на кмета Даниел Панов, ръководителя на Асоциацията за нововъведения, бизнес услуги и технологии Илия Кръстев и с представителите на повече от 10 водещи компании в областта на високите технологии и изнесените услуги, в които работят над 6000 чиновници.

Община Велико Търново ще спомага по всички вероятни законови способи за вложения от страна на високотехнологичния бранш посредством разнообразни форми на облекчения. Подобна икономическа зона планираме в региона на бившето Сержантско учебно заведение, уточни Даниел Панов.

Кметът акцентира водещото значение на връзката сред локалната власт, образованието и бизнеса – във Велико Търново от години работи по тази тематика. В учебните заведения ни към този момент има над 10 професионални паралелки, ориентирани към IT-сектора, а ПМГ „ Васил Друмев “ е асоциирано учебно заведение към Технически университет – София. „ Можем да създадем още специалности в учебните заведения, в които да се образоват фрагменти за сферата на IT и изнесените бизнес услуги. В доста добра съгласуваност работим и с Клуба на програмистите във Велико Търново “, добави Панов.

Едно от преимуществата на старопрестолния град са университетите – ВТУ „ Св. св. Кирил и Методий “ работи от дълго време с IT-сектора, НВУ „ Васил Левски “ също има насочени към тази сфера цивилен специалности.

Илия Кръстев показа, че промишлеността ще се уголемява и ще се оформят нови местни хъбове отвън София, Пловдив, Варна и Бургас, а Велико Търново, Стара Загора и Благоевград са градовете с капацитет да бъдат новите центрове за развиване. В момента в секторите на IT и изнесените услуги са заети окол 80 000 души, само че действително той може да се разшири с още 40 000 работни места. Кръстев уточни, че е нужна законодателна смяна, уреждаща отдалечените форми на работа. Националното съдружие на общините в България може да помогне експертно по тази тематика, отговори Даниел Панов.

Заместник-кметът Нейко Генчев добави, че Велико Търново е публично приет за историческа и духовна столица на България, към този момент се работи по специфичния статут, който ще сложи града в напълно друго измерение. Едно от стратегическите посоки на развиването е образованието. Велико Търново не е място за развиване на тежка промишленост, а точно за високотехнологични и екологични производства, сподели още Нейко Генчев.

Предстоят още срещи с представителите на IT-сферата, на които да бъдат разисквани съответни капиталови оферти и по какъв начин Община Велико Търново може да спомага по най-хубавия метод.
Източник: novinata.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР