Велико Търново. Едни от съвременните и известни в глобален мащаб

...
Велико Търново. Едни от съвременните и известни в глобален мащаб
Коментари Харесай

Велико Търново: Известни испански архитекти представят проекта си за нов център на града

Велико Търново. Едни от актуалните и известни в световен мащаб испански архитекти - урбанисти, са поканени на конференция в София, с цел да показват плана си за създаване на нов градски център във Велико Търново. Това оповестиха от пресцентъра на Община Велико Търново. Разработката на Arenas, Basabe, Palacios от Испания беше измежду най-хубавите кандидатури, отличени от журито в Международния архитектурен конкурс " Ново сърце за остарелия град ", който се организира във Велико Търново в интервала април – юли.
Испанските участници в състезанието са преподаватели в Мадридския архитектурен факултет (Etsa Madrid). Те ще вземат участие в интернационалния конгрес " Нова София 2022 ", който подчертава върху развиването на градската среда и ще се организира в Университета по архитектура, строителство и геодезия от 13 до 15 декември.
Разработката на Arenas, Basabe, Palacios получи една от петте поощрителни награди в конкуренцията за създаване на нов градски център на мястото на Старото военно учебно заведение във Велико Търново. В концепцията си испанските архитекти слагат водеща роля на свободните централни пространства без коли и със опазване на съществуващата екосистема. Те оферират построяването на централна и надлъжна по терена на Старото военно учебно заведение пешеходна алея и напречни подземни улици, които да поемат автомобилния трафик. Паралелно се предлага самобитен околовръстен път, както и решения за подземно паркиране. Цялостната идея за придвижването не основава спорове с пешеходните трасета и обезпечава тишина в централните елементи на територията. Така новият градски център остава свободен от коли.
Испанските архитекти оферират оптимално образуване на територията и подчертават върху построяването на здания за публични и културни събития, както и с търговски и хотелски функционалности. Интересна е и концепцията им за свързване на зелените зони около р. Янтра с градската среда посредством три пешеходни пътеки.
62 бяха плановете, прегледани в най-големия все още архитектурен конкурс в България от 9-членно жури, формирано от архитекти oт Италия, Русия, Франция, Англия, Дания и България. Комисията даде своята висока оценка за испанския план поради идейните решения за зелени площи, пешеходни пространства и истински архитектурни ансамбли в новия център на Велико Търново.
В София испанските лектори, като се изключи че ще показват търновската си разработка, ще опишат за съчетаването на преподавателската и професионална процедура в своята страна. Те ще направляват и участниците в уъркшоп за ревитализация на свободни пространства и жилищни структури в 7 микро регион на ж.к. " Люлин ".
По-подробна информация за събитието е оповестена на " Facebook " страницата на събитието: https://www.facebook.com/events/2198551887133757/. Участието е гратис. Организаторите ще показват и видеоматериал след лекцията.
Събитието се реализира с поддръжката на Посолството на Кралство Испания в България, „ Мактер Консулт “ ЕООД и Университета по архитектура, строителство и геодезия.
Класиран преди всичко в Международния архитектурен конкурс във Велико Търново бе италианският проектант Клаудио Нарди. Според изискванията на състезанието, арх. Нарди получава правото да създаде капиталов план за първата постройка в новата градска зона – Експозиционен център. Още през 2019 година Община Велико Търново има подготвеност да кандидатства за финансиране на реализацията на този план по Оперативна програма " Региони в напредък " 2014-2020.
Източник: focus-news.net

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР