Велико Търново е център на тържествата, посветени на 114 години

...
Велико Търново е център на тържествата, посветени на 114 години
Коментари Харесай

Велико Търново е център на тържествата, посветени на 114 години от обявяването на Независимостта на България

Велико Търново е център на тържествата, отдадени на 114 години от оповестяването на Независимостта на България. Тържественият ден стартира в 7:30 ч. със света литургия, отслужена от Великотърновският митрополит Григорий в Църквата " Св. 40 мъченици ", където на 22 септември 1908 година цар Фердинанд, дружно с министрите от държавното управление на Александър Малинов, прочита Манифеста на Независимостта. 
 
По традиция след края на службата владиката прави водосвет и поръсване на бойното знаме на Националния боен университет (НВУ) " Васил Левски " и на знамената на държавни и общински институции, образователни заведения и неправителствени организации. На крепостта " Царевец " в 10:30 часа с боен обред ще бъде издигнато националното знаме.
 
Вицепрезидентът Илияна Йотова и кметът Даниел Панов ще произнесат своите празнични слова. Гостите и жителите на Велико Търново ще поднесат венци и цветя на Пирамидата на Независимостта - мястото, където за повторно е бил прочетен манифестът пред великотърновското поданство на 22 септември 1908 година.
 
В 11:30 стартира тържественото шествие, в което ще се включат над 500 възпитаници от великотърновските учебни заведения, посетители и жители, както и участниците в 15-то издание на Фестивала на военните оркестри. Пред паметника " Майка България " ще бъде поднесен гирлянд от цветя в символ на поклонение.
 
Акцент в празничния ден е национална кръгла маса на тематика " Велико Търново – историческа и духовна столица на България – правно състояние и вероятности ". Във форума ще вземат участие водещи адвокати, конституционни съдии, историци, архитекти и общественици, представители на културните промишлености, туризма и опазването на историческото завещание. Инициатор на полемиката е Сдружение " Велико Търново – историческа и духовна столица на България ".
 
Основна цел на събитието е да сплоти най-хубавите хрумвания и съответни оферти за юридическа легитимация на статута на града и опциите му за развиване, сподели заместник-кметът Нейко Генчев, който е член на сдружението. В следобедните часове ще се състои обичайното огромно великотърновско хоро с присъединяване на любителски танцови обединения.
Източник: zonanews.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР