Велико Търново е една от областите с най-малко констатирани несъответствия

...
Велико Търново е една от областите с най-малко констатирани несъответствия
Коментари Харесай

По-малко от 10% от язовирите на територията на област Велико Търново са с неизправности

Велико Търново е една от областите с минимум установени несъответствия при инспекциите на язовирите. Издадени са 16 наставления, а водните обекти на нейната територия са общо 158. Това стана ясно на днешната среща сред ръководителя на Държавната организация за метрологичен и механически контрол Петър Горновски, неговия заместител Валтер Василев, основния секретар на организацията Валентин Чиликов и регионалният шеф проф. доктор Любомира Попова и нейния заместител Детелина Борисова, оповестиха от пресцентъра на организацията. Тя се организира по самодейност на управлението на ДАМТН и е част от ограниченията за усилване на вниманието по места към язовирите и тяхното положение.
„ Активните ни взаимни инспекции ще продължат като сме подготвени да спомагаме с експертиза и друга значима информация, с цел да можем да отстраняваме всички евентуални закани, свързани с употребата на язовирите в района “, акцентира Петър Горновски. По думите му на национално равнище се търсят благоприятни условия за подкрепяне на общините, включително и с финансиране, за поддръжката на язовирите, които стопанисват. Именно представителите на локалната власт са виновни за употребата на максимален брой водни обекти в България – над 90% от всички регистрирани язовири. Председателят на ДАМТН показа и подготвяните промени в Закона за водите и подзаконовата нормативна уредба, които целят да се вкара категоризация на язовирите според от техния размер и механически характерности. Целта да се освободи административен потенциал за доста по-засилен надзор на по-проблемните водни обекти и тези със съществени размери. Обект на измененията са и детайлизирането на контролните функционалности на ДАМТН в тази област.
По време на срещата бяха разисквани и други тематики свързани с активността на организацията, като участниците в нея се договориха да продължи съдействието и да се приготвят нови взаимни начинания.
Снимка: списък
Източник: actualno.com

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР