Велико Търново да бъде признато по официален път за историческа

...
Велико Търново да бъде признато по официален път за историческа
Коментари Харесай

Велико Търново иска официален статут на историческа и духовна столица

Велико Търново да бъде прието по формален път за историческа и духовна столица на България – с този зов се обърна кметът Даниел Панов към актуалните български държавници точно на празника на старопрестолния град – 22 март. В словото си Панов напомни, че още от края на XIX век 22 март е считан за празник на българския дух. Той акцентира, че тази паметна дата от българската история свидетелства за голямата роля, която България и Търновград имат за развиването на европейската просвета, нематериалност и цивилизация.

" 22 март ни припомня за блестящата победа на Цар Иван Асен II над епирския диктатор Теодор Комнин при Клокотница. Второто българско царство взима превъзходство над страна, чийто държател я смята за правоприемник на Византийската империя. Къде другаде, в случай че не в църквата " Свети Четиридесет мъченици”, можем да усетим толкоз мощно величието на България, на Столичния Търновград? Издигнат от цар Иван Асен II след борбата при Клокотница, този храм е удостоверение за почитта, която търновци оказват на небесните настойници на Старата столица и България – светите Четиридесет мъченици. С тяхната протекция и умно управление от Иван Асен II, България още веднъж се простира на три морета. Нашата страна се трансформира във водещ фактор в цяла Югоизточна Европа. А столицата Търновград е сравнявана по своето великолепие с Рим и Константинопол! Търново се издига като водещ държавнически, политически, боен, нравствен и културен център на Стария континент!

Битката при Клокотница е знак и на българското милосърдие. Царят изумява целия свят - изцяло в несъгласие със средновековните порядки, той освобождава пленените бойци на Теодор Комнин. С този жест на върховен хуманизъм още преди близо осем епохи Иван Асен II потвърждава за какво България е наричана " Люлка на европейската цивилизация.

Нека Велико Търново бъде публично прието за историческа и духовна столица на България – по този начин, както от години оферират именити български историци. Старопрестолният град заслужава това самопризнание. Заслужават го всички българи. По този метод всички ние ще потвърдим, че фактически сме горди и почтени наследници на нашите славни предшественици, които трансфораха България във велика европейска страна, в нравствен и културен център на Стария континент. Това ще бъде демонстрация на откровено родолюбие и национализъм ", стимулира се Даниел Панов.
Източник: inews.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР