Велико Търново да бъде признато по официален път за историческа

...
Велико Търново да бъде признато по официален път за историческа
Коментари Харесай

Велико Търново иска официален статут на историческа и духовна столица

Велико Търново да бъде прието по формален път за историческа и духовна столица на България – с този зов се обърна кметът Даниел Панов към актуалните български държавници точно на празника на старопрестолния град – 22 март. В словото си Панов напомни, че още от края на XIX век 22 март е считан за празник на българския дух. Той акцентира, че тази паметна дата от българската история свидетелства за голямата роля, която България и Търновград имат за развиването на европейската просвета, нематериалност и цивилизация.

„ 22 март ни припомня за блестящата победа на Цар Иван Асен II над епирския диктатор Теодор Комнин при Клокотница. Второто българско царство взима превъзходство над страна, чийто държател я смята за правоприемник на Византийската империя. Къде другаде, в случай че не в църквата „ Свети Четиридесет мъченици ”, можем да усетим толкоз мощно величието на България, на Столичния Търновград? Издигнат от цар Иван Асен II след борбата при Клокотница, този храм е удостоверение за почитта, която търновци оказват на небесните настойници на Старата столица и България – светите Четиридесет мъченици. С тяхната протекция и умно управление от Иван Асен II, България още веднъж се простира на три морета. Нашата страна се трансформира във водещ фактор в цяла Югоизточна Европа. А столицата Търновград е сравнявана по своето великолепие с Рим и Константинопол! Търново се издига като водещ държавнически, политически, боен, нравствен и културен център на Стария континент!

Битката при Клокотница е знак и на българското милосърдие. Царят изумява целия свят - изцяло в несъгласие със средновековните порядки, той освобождава пленените бойци на Теодор Комнин. С този жест на върховен хуманизъм още преди близо осем епохи Иван Асен II потвърждава за какво България е наричана „ Люлка на европейската цивилизация.

Нека Велико Търново бъде публично прието за историческа и духовна столица на България – по този начин, както от години оферират именити български историци. Старопрестолният град заслужава това самопризнание. Заслужават го всички българи. По този метод всички ние ще потвърдим, че фактически сме горди и почтени наследници на нашите славни предшественици, които трансфораха България във велика европейска страна, в нравствен и културен център на Стария континент. Това ще бъде демонстрация на откровено родолюбие и национализъм “, стимулира се Даниел Панов.

Сред гостите на празника на Старата столица бе ръководителят на Народното събрание Цвета Караянчева. В словото си тя също приказва за ролята на старопрестолнината като център на българщината, културата, просветата и духовността. Цвета Караянчева показа, че поддържа казаното от кмета Панов и ще сложи началото на самодейност за оповестяването на Велико Търново за историческа столица на България.

По традиция, датираща още от края на XIX век, честването на 22 март стартира със Света литургия, отслужена от великотърновския митрополит Григорий в храма „ Свети Четиридесет мъченици “. Молебенът бе почетен от Даниел Панов, Цвета Караянчева, ръководителя на най-голямата парламентарна група Цветан Цветанов, депутати, общински съветници, представители на държавни и просветителни институции, дипломати, поданици и посетители на града. Последва освещаване на знамената на Старата столица и НВУ „ Васил Левски “. Този бит подсети за дълбоката връзка сред българската войска и православната религия. Както изисква традицията, последва празнично шествие от църквата „ Св. Четиридесет мъченици “ до постройката на общината, отпред на което бяха възпитаници, носещи потрети на търновските благодетели. След шествието тържествено бяха издигнати знамената, произнесени бяха и празничните слова.

Кметът Даниел Панов благодари на великотърновци, че са почтени и горди българи, че опазват традициите и обичаите, че познават и почитат българската история, че почитат бележитите персони и възпитават децата в дух на родолюбие. „ Благодаря ви, че макар студеното време и снега вие не се уплашихте и дружно означаваме празника на Велико Търново и на българския дух. Благодаря на дейците на науката, просветата, културата, изкуствата и духовността, на академичната общественост, на бизнеса и неправителствените организации. Заедно и в дух на единение, трансформираме Велико Търново във все по-добро и желано място за живеене, обучение, бизнес, професионална реализация. Нашият град е европейски културен и нравствен център. Поздравявам учениците и студентите, че с триумфите и достиженията си също издигат престижа на старопрестолния град. Благодаря и на всички, които са ангажирани с празничната стратегия, с културните и публични събития във Велико Търново “, сподели още Даниел Панов.

Програмата продължи с концерт на Нели Рангелова и Поли Паскова. В 17:30 ч. започва обичайният Стрийт церемониал. В 20:00 ч. ще бъде излъчена прожекцията на аудиовизуалния театър „ Царевград Търнов – тон и светлина “, която ще е съчетана със зрелищни фойерверки.

 
Източник: novinite.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР