Велико Търново. Д-р Хеле Джул е част от международното жури,

...
Велико Търново. Д-р Хеле Джул е част от международното жури,
Коментари Харесай

Д-р Хеле Джул, член на международното жури за конкурса за нов градски център на Велико Търново: Местата за социални срещи в един град определят дали той е привлекателен или не

Велико Търново. Д-р Хеле Джул е част от интернационалното жури, което ще прави оценка предложенията на участниците в интернационалния архитектурен конкурс за нов градски център на Велико Търново. Това оповестиха от пресцентъра на Общината . 75000 евро е наградният фонд за състезанието, разгласен от Община Велико Търново. Журирането ще се организира в интервала 27 – 29 юли.
Международният архитектурен конкурс включва две елементи, които са неразривно свързани – градоустройствено решение (концепция) за територията на Старото военно учебно заведение и план (концепция) за постройка на Експозиционен център. С нейното строителство, дружно с прилежащата инфраструктура, Община Велико Търново ще сложи началото на поетапното развиване на територията от близо 190 декара. Изграждането на експозиционния център е част от утвърдената капиталова стратегия на общината по ограниченията за градска среда на оперативна стратегия „ Региони в напредък “ 2014-2020.
Конкурсната стратегия за новия градски център е направена съгласно публичните настройки. Предвижда се повече озеленяване и по-малко строителство по отношение на досегашните разработки за територията, основаване на пешеходна зона, място за осъществяване на публични, културни, научни, спортни и други събития, нова библиотека, музеи, спортни площи, нови паркоместа и други
Хеле Джул е магистър по архитектура, лекар на науките. Главен изпълнителен шеф, съдружник-учредител в Juul Frost Architects, където дава отговор за национални и интернационалните планове. Преподава и се занимава с научноизследователска активност и е съветник за доста от най-големите просветителни институции в региона на градското развиване и градското пространство.
Проектите, свързани с консултантски услуги за кампуси, съставляват значима работна сфера в активността й. Носи отговорност за `Развитието на тактиката за градското пространство`, която създава нов метод към функционалността на обществените пространства като катализатор за развиването на градовете, с устременост към трансформацията и смисъла като стратегически принадлежности.
Хеле Джул натъртва на обстоятелството, че градското пространство би трябвало да включва и да дава места за обществени срещи, да е платформа за продан на възгледи на разнообразното градско население. Тя акцентира, че в актуалния свят точно качеството на местата за обществени срещи дефинира дали градът е прелъстителен или не. По думите й, новите градски пространства изискват нови хибридни тактики, които да дават отговор на измененията в обществото.

Д-р Хеле Джул в изявление за Община Велико Търново:
„ Архитектите да бъдат смели и новаторски в концепциите си за нов градски център на В. Търново

- Акцент във вашата активност е адаптирането на остарели индустриални пространства и превръщането им в атрактивен детайл от актуалната градска среда. Защо насочихте своите проучвания в тази област, какво предизвика интереса ви?
- За мен историческите градски среди са значим очевидец за бъдещето. Градовете и градските региони в цяла Европа са в огромна промяна. Навсякъде сме изправени пред нови проблеми, нови провокации с нова градска стратегия, които изискват нови умения. Бързото софтуерно и демографско развиване значи, че огромна част от строителната промишленост непрестанно се нуждае от нови стратегии, интериорен дизайн и еднаквост.
Натискът върху огромните градове прави атрактивните периферни зони, като по този метод се основават огромни благоприятни условия за трансформиране на градските региони, постройките и градските пространства. Ние имаме добър опит в тази област и нашата необятна подготвеност, варираща от обмисляне и градско пространство до строителство, разрешава да търсим благоприятни условия за планове в тази област.
Трансформацията на градско равнище е с акцент върху градската еднаквост и смяна, която настава, когато животът в един град изчезне, когато демографските условия трансформират основата на съществуването.
Проектирането е забавно, защото става дума за града и развиването на градските региони - и с течение на времето сме работили с изоставени заводи, казарми и по-стари индустриални обекти.

- Какво очаквате от участниците в интернационалния конкурс за нов градски център на Велико Търново? Какво знаете за града и терена, който е обект на състезанието?
- Очаквам конкурентните архитекти да навлязат в ДНК-то на обекта и да проучват в детайли подтекста и историята. И на първо място, да се осмелят да се състезават в двете условия на състезанието и да бъдат новаторски.
Велико Търново е прелестен, хубав и остарял град, чиято архитектура и типология могат да прибавят стойност и да провокират решението. Очаквам с неспокойствие да видя града, преди да стартира работата на журито.

- Според вас градското пространство би трябвало да включват и да дава места за обществени срещи, да е платформа за продан на възгледи на разнообразното градско население. Защо? С какво това способства за позитивното развиване на градската среда?
- Преди публичните места в града бяха търговски места - през днешния ден градският живот се промени. Животът на града е станал световен, мултикултурен и туристически. Това е трансформирало условията за градски живот. Жителите са натрупали нови витални модели с по-активно потребление на градските оферти и места, само че и с по-големи условия към естетическите качества на града. Неповторимият опит на общността се култивира, както в никакъв случай до момента, от жителите, а по кафенета и заведения за хранене, до музикални центрове и публични къщи се появи гора от неофициални места за срещи.
Качеството на местата за обществени срещи в града е това, което прави разликата дали градът е прелъстителен или не. Обществените пространства канят разнообразни видове хора и културни идентичности. Обществените пространства основават движимости, успокоение, взаимно се признават и дават началото на обществена обмяна.
В безвредни градски пространства се основават доживотни другарства, а привличането на градската зона за предпочитане се реализира посредством обществените пространства като метод за основаване на пространство за всички, мнозината и малцината – което аз твърдо имам вяра, че е добавка към цената на града.

- Работили сте по огромни интернационалните планове. Разкажете в резюме за най-важните от тях. Кои са били сложните провокации, с които сте се справяли?
- Възползвам се от опцията да избера един съответен план, за който работихме от 2012 година насам - визията на „ Форус “ в Норвегия, „ Форус Бизнес Парк “. Това е един от настоящите планове на Juul Frost Architects (JFA) и образец за сериозно преразглеждане на хуманното отношение към пейзаж. „ Форус Бизнес Парк “ е бизнес зона в Западна Норвегия, покрай Ставангер. Предприятията тук съставляват към една пета от норвежкия Брутният вътрешен продукт. Създаден през 1972 година, „ Форус “ е най-бързо развиващият се бизнес парк в Норвегия и съставлява районен, народен и интернационален център за напредък.
Необходимостта от поредна визия за " Форус " е явна: Районът минава през общинските граници на Ставангер, Санднес и Сола без обединен набор от правила, уреждащи потреблението на земята и построената среда, макар че строителната интензивност е забележителна и инфраструктурата е подложена на огромен напън. Основната цел на „ Форус Вижън “ е да обезпечи цялостна идея за работна среда. Докато множеството градски региони включват жилища, „ Форус “ ще се характеризира със своя професионален и обществен живот, произлизащ от търговски парцели и неофициални места за срещи в градска или зелена среда.
Пейзажът е главният фактор за развиването на обща еднаквост, а Forus Common [Allmenningen] е ландшафтният детайл, който сплотява региона и свързва фиорда и града. Понятието „ Allmenningen " произлиза от остарелия скандинавски език и значи " принадлежащ на всички хора ". Тази концепция се ползва в постройката Forus Common: Тя принадлежи на общността, тя е елементарно налична, отворена и приветстваща, а пешеходците са приоритет.
С „ Форус Вижън “ създадохме физическа рамка за това по какъв начин да се усили жизнеспособността, без да се компрометират бизнес ползите и градското развиване - конкуренция, радикално различаваща се от идеалите за утилитарно градоустройствено обмисляне на обществената скандинавска страна от 20-ти век. Понастоящем пейзажът на „ Форус “ се характеризира с функционално делене и е належащо да се прекъсне тази монофункционалност, с цел да може „ Форус “ да оцелее. „ Форус Вижън “ предлага тактика за съответни архитектурни промени и демонстрира по какъв начин един монофункционален градски пейзаж може да се трансформира в съставка от нов град на знанията, подготвен да се конкурира на международния пазар. Визията включва политики за общественото пространство, ландшафта, подвижността, типологиите, които да управляват бъдещото оформяне.
Трудните провокации в този план са да се сътвори обща визия сред другите участници с разнообразни стратегии. Да се подсигурява холистична вероятност. Да се обезпечи бъдещето на общественото измерение. Да се основат разнообразни идентичности и да се дефинират сравнителните преимущества на обособените области. Процесът бе ръководен от обществен разговор, който изисква мощна връзка.
Източник: focus-news.net

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР