Велико Търново чества своя празник с многолюдно шествие с портретите

...
Велико Търново чества своя празник с многолюдно шествие с портретите
Коментари Харесай

Шествие с портретите на търновските благодетели премина по главната улица на града

Велико Търново празнува своя празник с многолюдно шествие с портретите на благодетелите и концерти на открита сцена. Шествието стартира от църквата „ Свети 40 мъченици “ , където преди този момент бе отслужена тържествена литургия от Великотърновския митрополит Григорий.

Той освети знамената на Национален боен университет “Васил Левски “, на училищен и неправителствени организации. Ученици от всички великотърновски учебни заведения издигнаха портретите на търновските благодетели, а множеството беше предвождано от хоругви, носени от възпитаниците на Неделното учебно заведение към храма „ Свети Николай “, с тържествена музика, изпълнена от градския духов оркестър, военния оркестър на НВУ „ Васил Левски “ и младежката групировка „ Джуниър Бенд “ към СУ “Емилиян Станев “.

Пред постройката на Общината с боен обред беше издигнато националното знаме. В своето тържествено слово кметът Даниел Панов акцентира, че Велико Търново -историческата и духовна столица на България, е град-емблема на българската държавност. Град, защитаван от светите Четиридесет мъченици, Света Петка, св. Патриарх Евтимий, св. Теодосий Търновски.

Град - въплъщение на българската войнска чест. Славим героизма на цар Иван Асен II при Клокотница, само че 22-и март, не е единствено честване на великата победа, празникът ни от дълго време е надхвърлил тези измерения и се е трансформирал в ден на величието на България, напомнящ ни за висотата на Търновската патриаршия, за достиженията на книжовниците и духовниците, които от хълма Света гора популяризират слово, познание и просвета из целия славянски свят, сподели Панов.

Той акцентира, че 22 март сплотява и сплотява всички българи . „ Днес светът е комплициран, България е объркана, виждаме го всеки ден в тези динамични и сложни времена, само че откогато човек съществува, той се стреми да подреди света “, сподели Панов и прикани всички великотърновци да се обединят към подредбата на своя до - Велико Търново Великотърновският митрополит Григорий благослови великотърновци и гостите на празника.

В своето приветствие той напомни, че през 1235 година при ръководството на Иван Асен Втори, България става част от  петте съществени стълба на човешката цивилизация. Това са Алекснадрийската патриаршия, Антиохийската патриаршия, Константинополската патрияршия, която тогава е под латинско иго, Йерусалимската патриаршия и Търновската патриаршия.

'Търновската патриаршия е единствената останала свободна, изповядваща религия, националност и дух', акцентира митрополит Григорий . Той пожела от Търново да продължи да се излъчва благословение над цялото родно място и над доста места в Европа, които са просветени точно отсам.

Традициите на остаряло Търново от разнообразни столетия и времена бяха показани на музей навън в парка към паметника „ Майка България “ от клуб „ Традиция “ . През целия ден на откритата сцена пред постройката на общината имаше концерти на детски и юношески музикални обединения.

Гости в първата част на празника бяха регионалният шеф Ивайло Здравков, началникът на НВУ " Васил Левски " бригаден военачалник Иван Маламов, началникът на Областната дирекция на Министерство на вътрешните работи старши комисар Димитър Машов, ръководителят на Великотърновския общински съвет Венцислав Спирдонов, генералният шеф на Българска телеграфна агенция Кирил Вълчев, представители на побратимени с Велико Търново градове, кметове на прилежащи общини, дипломати.

След 18:00 часа още веднъж в центъра на града ще з апочне фолклорен концерт и празнично хоро. От 19:45 часа на площад „ Цар Асен І “ ще стартира аудио-визуалният театър „ Царевград Търнов - тон и светлина “ с фойерверки и лазерно шоу.

Всеки миг е значим! Последвайте ни в  и , с цел да сте в крайник с тематиките на деня
Източник: dariknews.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР