Велико Търново. 65 млн. лв. се инвестират по 27 проекта,

...
Велико Търново. 65 млн. лв. се инвестират по 27 проекта,
Коментари Харесай

Велико Търново: 65 млн. лв. по 27 проекта за регионално развитие се инвестират в областта

Велико Търново. 65 млн. лева се влагат по 27 плана, финансирани от Оперативна програма „ Региони в напредък “ във Великотърновска област. Проектите целят възобновяване на учебни заведения и детски градини, обекти за обществени грижи и незабавна помощ, публични и жилищни здания. Това стана ясно по време на цивилен разговор на тематика районно развиване, който се организира във Велико Търново и събра на едно място над 100 души, оповестиха от пресцентъра на Политическа партия ГЕРБ . Участие в полемиката, която бе част от платформата за цивилен разговор „ Европа в нашия дом “, взеха също великотърновският регионален шеф проф. Любомира Попова, народните представители Клавдия Ганчева и Станислава Стоянова, а също кметове от района, представители на бизнеса, институции, организации и други
Кметът на Велико Търново и ръководител на НСОРБ Даниел Панов уточни, че от кметовете зависи да бъдат инициативни и настоятелни и да слагат за решение проблемите на своите съграждани. Той напомни, че както Велико Търново, по този начин и други общини в региона, имат към този момент приключени поправки на републиканска инфраструктура, или такива предстоят.
Кметът на един от градовете с резистентен натурален приръст разяснява и направените инвестиции в просветителната инфраструктура. Пред препълнената зала на Община Велико Търново, където се състоя събитието, Даниел Панов напомни, че редица учебни заведения и детски градини към този момент са актуализирани, в това число спортни уреди. „ Във Велико Търново следва да проработи басейнът в Спортното учебно заведение и басейнът в Детска градина „ Ален мак “, заяви кметът на остарялата столица и ръководител на НСОРБ Даниел Панов.
Изграждането на автомагистрала „ Хемус “ към този момент е необратим развой. Това съобщи министърът на районното развиване и благоустройството Петя Аврамова, която бе посетител на форума във Велико Търново. Тя напомни, че 1.350 милиарда лева от държавния бюджет бяха отпуснати за строителството. Аврамова изясни, че целевите средства са в специфична сметка на министерството и могат да бъдат изразходвани само и единствено за построяването на 134-те км от пътен възел „ Боаза “, които ще доведат трасето до старопрестолния град, с цел да се пресече с пътя Русе – Велико Търново. Строителството на целия сектор би трябвало да завърши през 2023 година „ Автомагистрала „ Хемус “ е измежду най-важните ни цели “, безапелационна бе министър Аврамова и акцентира, че страната разчита този план да даде подтик на Северна България, както „ Тракия “ даде на южната част от страната. „ Целта е да има уравновесено развиване с идентичен ритъм във всички региони “, сподели Петя Аврамова.
Строителството на трасето Русе – Велико Търново пък е разграничено на три сектора, разяснява министърът по време на форума. През тази година ще бъде предоставена публичната поръчка за строителството на сектора от Русе до Бяла с обход на гр. Бяла. Дължината на трасето е 76,2 км., а оставащите километри от Бяла до Велико Търново са 58.
„ Колкото и да споделят, че асфалт не се яде, истината е, че всички питат за ремонт на пътища и уреди “, сподели по време на полемиката за районното развиване министър Аврамова. Тя показа данни за настоящите пътни поправки в района, със средства от държавния бюджет. Те са за общо 103 км, като измежду приключените са 20-километрова права сред Павликени и Караисен, пътят сред Велико Търново и Горна Оряховица през Арбанаси, 26-километровият сектор Самоводене-Обединение и други В осъществяване през тази година са пътят Миндя – Присово, правата Стамболово – Русаля – Хотница – Самоводене и тази сред Вардим и Свищов.
„ Когато приказваме за Европа в нашия дом, приказваме и за европейската взаимност. Благодарение на това и с напъните на общините, с тези европейски средства ние вършим градовете по-красиви, пътищата – по-добри, учебните заведения – по-уютни и топли “, разяснява министърът на районното развиване и благоустройството.
Облекченията в нормативни актове, които ще улеснят административно вложителите и жителите, също бе измежду дискутираните тематики, по време на траялата повече от два часа среща. Решенията по всички сложени въпроси, засягащи работата на локалната власт, ще бъдат предоставени на вниманието на кметовете в страната, благодарение на НСОРБ. За това се схванаха ръководителят на сдружението Даниел Панов и министърът на районното развиване Петя Аврамова.
Източник: focus-news.net

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР