Великият приор на Велик приорат България Румен Ралчев посрещна 23

...
Великият приор на Велик приорат България Румен Ралчев посрещна 23
Коментари Харесай

София събра тамплиери от цял свят на висш форум

Великият приор на Велик приорат България Румен Ралчев посрещна 23 делегации
В рамките на Великия магистрален съвет бе открит монумент “Рицарят на светлината ”

Изложба в “Галерия 900 ”

Орденът на рицарите тамплиери на Йерусалим (OSMTH) организира своя Велик магистрален съвет в България, а международният конгрес е първият присъствен за тамплиерите от края на рестриктивните мерки по пандемията. Великият приор на Велик приорат България ген.-майор (о. р.) акад. Румен Ралчев посрещна в София 23 делегации от разнообразни страни, в това число от Украйна и Русия. Великият магистрален съвет продължава и през днешния ден, като по време на форума всички посетители дадоха извънредно висока оценка на организацията на събитието и българските си домакини. Освен научните конференции, в границите на Великия магистрален съвет беше открит монумент “Рицарят на светлината ”, който е дело на Велик приорат -България, а рицари тамплиери показаха свои творби в “Галерия 900 ”.

Историята на Ордена на рицарите тамплиери в България стартира през 2002 година, когато първите българи са отдадени в рицарство в Австрия, Сърбия и Италия. На 18 август 2008 година Велик приорат България е признат за пълновръстен член на Ордена на рицарите тамплиери на Йерусалим - неправителствена организация със седалище в Женева, със специфичен съвещателен статут към Организация на обединените нации и член на Международното бюро за мир - Нобелови награди.

Основните цели на Ордена са подкрепяне на християни в неволя и интелектуална щедрост, понижаване на напрежението на верска основа посредством контакти сред другите вероизповедания, взаимопомощ, сподели пред “Труд News ” Румен Ралчев.
Дейвид Епълби, Велик занаятчия на Ордена на рицарите тамплиери на Йерусалим, пред “Труд News ”: Градим мостове сред хората от всички вероизповедания
Биляна Веселинова, 
Труд News



- Господин Епълби, за какво международният Орден на тамплиерите избра София за провеждането на Великия магистрален съвет? С какво тамплиерите в България заслужиха тази чест?
- Велик приорат-България е един от най-активните наши приорати и е доста значимо ние да сме там, където има деяние, където има деен живот.

- Как се отрази пандемията, локдауните на работата на Ордена на рицарите тамплиери на Йерусалим по целия свят?
- Това беше трагична смяна. Коронакризата беше предизвикателство за както за всички хора, по този начин и за тамплиерите. Всъщност, ние бяхме ненапълно късметлии, че успяхме да прегърнем технологиите, цифровите връзки. Като всички останали и ние се научихме бързо да използваме всички типове онлайн-комуникации за нашите диалози - skype, zoom и други платформи. Но този метод на връзка за жалост в никакъв случай не може да размени срещите лице в лице, както и опцията да посещаваме забавни и красиви места и страни.

- Може ли след един век, да вземем за пример, тамплиерите да имате цифрови ритуали? И ще съумеете ли да съхраните хармонията на ритуалите?
- Мисля, че всичко е допустимо (Смее се, б. а.). Надявам се, само че несъмнено, че няма гаранция. И тъй като хармонията е доста значима, аз се надявам да успеем да я запазим.

- Сега светът е в нова рецесия - напълно покрай България е огневата линия в Украйна. Какви са взаимовръзките сред Великия приорат на Украйна и Великия приорат на Русия в този миг?
- Ние всички сме християнски братя и сестри, а и самостоятелно сме братя и сестри като рицари и дами. Връзките ни са персонални. Срещите на тамплиерите не са срещи на държавни представители и се надявам рицарите и дамите от Великите приорати на Украйна и Русия да не престават да имат топли усеща едни към други както до в този момент и да си демонстрират взаимното почитание, което постоянно сме имали в нашата християнска организация.

- Вие сте потомствен юрист, и ми направи усещане, че Вашата адвокатска фирма е почнала да оказва помощ на военни ветерани от Втората международна война - продължавате ли тази традиция?
- Това е традиция, която татко ми стартира преди време, по-точно през 1951 година. А другояче адвокатската фирма работи от 1924 година, мен още ме е нямало. Баща ми стартира да оказва помощ на своите другари, той самият е деец от войната и стартира да спомага на другари, които имаха потребност от поддръжка.

- Правото на меча или правото на Словото е силата на рицаря, с цел да пази Истината?
- Знаете ли, аз също съм бил боец, бил съм в специфични елементи и да ви призная, бих желал никой различен да не минава през това. Не знам, уповавам се, че Словото ще надделее и ще има повече мощ.

- Вие започнахте мандата си като Велик занаятчия на Ордена на рицарите тамплиери на Йерусалим през 2018 година, само че малко по-късно стартира коронакризата, а през днешния ден сме изправени още веднъж пред международна рецесия и сериозен боен спор. Това е предизвикателство за всеки водач, без значение на каква организация е отпред. Как Орденът може да спомогне за по-спокоен разговор сред другите общности? 
- Съгласен съм, само че считам, че всяко потомство е изправено пред своите провокации. Ние продължаваме своята активност, фокусираме се върху нещата, които са значими за нас - продължаваме да се грижим за хората в риск, изключително тези в Светите земи, продължаваме да градим мостове сред хората от всички вероизповедания, най-много всички християнски деноминации. Тамплиерите издигаме високо глас и сигнализираме, когато виждаме, че някъде се случва нещо неправилно. И в действителност от самото начало търсим мир и съгласие и помилван за всички. Вярвам, че който е получил повече, от него се чака повече. Моето семейство е благословено и одобрявам за свое обвързване да давам повече.

- Как да разбираме Христовата молитва в частта ѝ “както на Небето, по този начин и на Земята ”?
- Аз мисля, че Бог живее посредством нас и в нас. И е доста значимо хората да виждат Бог в другите хора. По-рано някъде бях написал, че това, по което разпознаваш християните е, че те те карат да виждаш по-лесно Бог. Това е наше християнско обвързване.
Източник: trud.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР