Великият майстор на анимацията се е родил на 5 декември

...
Великият майстор на анимацията се е родил на 5 декември
Коментари Харесай

Изненадващи факти за Уолт Дисни, които със сигурност не знаете

Великият занаятчия на анимацията се е родил на 5 декември 1901 година в Чикаго. За над 40-те години, прекарани в работа като аниматор, Дисни направил гражданска война в киноиндустрията, измислил нов език и жанр и оглавил голяма медийна империя. По мотив паметната дата събрахме за вас някои любопитни обстоятелства, засягащи живота, творчеството и наследството на великия създател и предприемач.

- В началото на кариерата си Дисни си партнирал с аниматора Аб Айуъркс. Именно той измислил мишлето, получило по-късно името Мики Маус. Първите филмчета за Мики били нарисувани от него.

- Първоначално Мики Маус се казвал Мортимър Маус, само че брачната половинка на Дисни го разубедила, защото “Мортимър ” съгласно нея звучало прекомерно помпозно.

- Дебютът на Мики Маус се състоял през 1928 година В продължение на 19 години мишокът говорел с гласа на Уолт Дисни, а след това, поради проблеми с гърлото, шефът на студиото предал “ролята ” си на артиста Джими Макдоналд.

- Мики Маус като логотип и знак на компания Disney постоянно участвал в доста филми на студиото - под тип на инцидентно посочила се сянка на Мики или единствено на ушите му.

- През 1938 година Уолт Дисни посрещнал в студиото си нацистката режисьорка Лени Рифенщал и я разходил из другите павилиони.

- През 1938 година Дисни под въздействие на дъщерите си решил да закупи правата за екранизация на книгата “Мери Попинс ”. Авторката ѝ, английската писателка Памела Тревърс, изрично му отказала. Опитите да я убеди му лишили 23 години. През 1964 година едноименният филм въпреки всичко излязъл на огромните екрани. Историята на взаимоотношенията на Памела Тревърс и Уолт Дисни заляга в основата на сюжета на кино лентата “Спасяването на мистър Банкс ”. В ролята на Дисни взе участие Том Ханкс.

- Дисни бил един от създателите на “Киносъюза за опазване на американските идеали ” - социална организация, основана през 1944 година за отбрана на киноиндустрията от комунистическото въздействие.

- По-рано, през 1941 година, Дисни обвинил Съюза на карикатуристите, който оповестил профсъюзна стачка, че членовете му се занимават с подривна “червена ” активност.

- През 1947 година Дисни свидетелствал пред комисия за следствие на антиамериканска активност, разказвайки, че редица някогашни аниматори от студиото му са подкрепяли комунистически възгледи.

- Двеминутната сцена с бурята от “Малката нимфа ” е рисувана от 10 художници в продължение на една година.

- Според легендата първообраз на кокетната самодива Тинкърбел от “Питър Пан ” била Мерилин Монро. Всъщност феята Камбанка е копирана от актрисата Маргарет Кери.

- Дисни се отличавал с нараснало внимание към детайлите. Боклукчийските кофи в Дисниленд са ситуирани на 25 крачки от щандовете за хот-дог - тъкмо за толкоз стъпки самият Уолт изяждал един хот-дог.

- Идеята да сътвори тематичен лунапарк за деца и възрастни осенила Дисни през 30-те години, подшушната от дъщерите му. Той съумял да се заеме с плана едвам 20 години по-късно. Откритието на първия подобен парк се състояло на 18 юли 1955 година В навечерието бил извършен “ден на пресата ”, който едвам не завършил трагично заради неприятна организация. На проявата пристигнали близо три пъти повече хора от предстоящото (не 11000, а 28000), в летните жеги зародил дефицит на питейна вода и така нататък Отзивите в медиите били предсказуемо негативни, само че на идващия ден пред входа на парка отново се събрала голяма навалица, хората чакали на опашка от 2 часа през нощта. В последна сметка на 18 юли паркът имал 55000 гости.

- За 60 години Дисниленд бил посетен от общо 600 млн. души.

- По време на формалната си аудиенция в Съединени американски щати ръководителят на Съюз на съветските социалистически републики Никита Хрушчов имал две молби - да се срещне с артиста Джон Уейн и да посети Дисниленд. Последното му било отказано.

- Ежегодно в Дисниленд се губят 6000 мобилни телефони, 3500 цифрови камери и 18000 шапки.

- Последните написани от Уолт Дисни думи били “Кърт Ръсел ”. Умиращият от рак на белия дроб предприемач не бил в положение да приказва и изписал името на лист хартия, без да разясни в какъв подтекст го загатва. Смисълът на написаното и до ден сегашен не е явен, в това число и за артиста Кърт Ръсел. В годината на гибелта на Дисни 10-годишният Ръсел подписал контракт със студиото за присъединяване в детски шоута.

- След гибелта на създателя си студио Disney приело за собствен принцип да не включва демонстрации на пушене и цигари във филмите си.

- Според една легенда тялото на Дисни, според наследството му, е замразено в криогенна камера. Друг мит гласи, че тази камера се съхранява под атракциона “Карибски пирати ” в Дисниленд. Уолт Дисни е умрял на 15 декември 1966 година, а първият прочут опит с криогенно заледяване на човешко тяло се случил едвам месец по-късно. Всъщност тялото на аниматора било кремирано два дни след кончината му, а прахът му е заровен в мемориалния парк Forest Lawn в Глендейл, щата Калифорния.

- В атракциона “Карибски пирати ” в Дисниленд, открит през 1967 година, поначало “играли ” същински скелети, употребявани преди за проучвания в Медицинския център на Калифорнийския университет.

- Сред плановете, което Дисни не съумял да приключи, бил и взаимен анимационен филм със Салвадор Дали. Филмът, озаглавен “Дестино ”, излязъл на екраните 5 години след гибелта на Дисни.

- Актьорът Уейн Антъни Олуайн, озвучавал дълго време Мики Маус, се оженил за “гласа ” на Мини Маус, актрисата Ръси Тейлър. Бракът им траял 28 години, до гибелта на Олуайн през 2009 година

- Един от героите на Вселената на Дисни, кучето Плуто, оглавява Топ-100 на “най-великите рисувани домашни любимци на всички времена ”.

- Главният воин на анимационния филм на Pixar “Уол.И ” е кръстен на Уолт Дисни. /woman.bg
Източник: dnesplus.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР