Великите комбинатори не са български патент, но и нашата земя

...
Великите комбинатори не са български патент, но и нашата земя
Коментари Харесай

Пловдивска журналистка разкри измамника Спас-Александър

Великите комбинатори не са български патент, само че и нашата земя е раждала и ражда хора с рисков сексапил, които могат да завлекат десетки наивници, попаднали в периметър на обаянието им. Разкритието на пловдивска журналистка на далаверите на Спас-Александър даде мотив да си напомним и пловдивските остап бендеровци, които в годините на прехода мъчеха да ни потвърдят, че знаят най-малко 200 метода за честно замогване. Наивниците няма да свършат, нито възползващите се от алчността им комбинатори, само че най-малко проверяващите органи да си правят по-бързо работата.

Пловдивската журналистка Ваня Божинова, която в този момент живее в Съединени американски щати, разкри измамника Спас-Александър. Тя самата става жертва на " великия комбинатор ", откакто поръчва евтини самолетни билети за брачна половинка си. Журналистката алармира ГДБОП и нишката стартира да се разплита.

Така излиза наяве, че десетки хора са се оплакали, че са излъгани от човек, представящ се в обществените мрежи като Александър Николов. Той предлага и от време на време обезпечава евтини самолетни билети, като в това време натрупа база с персоналните данни на тези, които му се доверяват. Следите водят към това, че Александър Николов в действителност е Спас Василев от Кочериново. Самият Спас също е измамил значително хора.

Сред зарибените от 33-годишния Василев има изявени публицисти, публични деятели и политици.

Спас-Александър продал самолетни билети и на известния артист Калин Врачански, разкриха спецченгета. Актьорът обаче не е бил жилнат, а е съумял да пътува преференциално два пъти до Съединени американски щати с билети за по 300-400 евро, което на процедура е без пари, защото полетът до Америка излиза приблизително към 670-700 евро.

Оказа се, че Василев е разгласен за търсене за определяне на адреса му още през 2012 година. Министърът на вътрешните работи Валентин Радев разяснява, че Спас-Александър е пакостник, който би трябвало да бъде заловен. Дни по-късно " калпазанинът " беше задържан в София. Софийският областен съд го остави в ареста.

Адвокатът му Георги Ценев изясни, че Спас не е харесвал името си и по тази причина предпочел да се показва като Александър. Факт е и че 80% от купувачите на билетите, с които той се е снабдявал, са осъществявали пътуванията си. Спас е употребявал всевъзможни уеб сайтове с промоции в интернет и по този начин се е сдобивал с евтини билети. Адвокатът му добави, че на моменти имало забавяния и промоцията изтичала, само че тъй като към този момент бил заречен ниска цена, Спас финансирал разликата в сумите с пари от различен клиент, който чакал за идващ билет. Така в един миг обаче приключил с парите и 15-20% от клиентите му се оказали ужилени.

„ Действал е като компания за продажба на самолетни билети. Ако беше комерсиално сдружение, просто щеше да разгласи неплатежоспособност, а в този момент го съдят за машинация “, разяснява Ценев. Въпреки че прокуратурата подвигна звук по какъв начин Спас е завлякъл хора с над 40 000 лв., фактически се оказа, че го съдят единствено за една дребна машинация от 2012 година. Срещу него има тъжба от Иван Ралчев, че го е излъгал за билети на стойност 490 лева Делото е формирано 2013 година и от този момент Спас е разгласен за търсене, но действително никой не го е търсил. След като предходната седмица видял в интернет, че пишат за него, отишъл самичък в ГДБОП, с цел да пита какво се случва, и антимафиотите го арестували. Наблюдаващият прокурор Вероника Трифонова изясни, че против Василев са постъпили данни за още 4 обособени измами в София, Варна, Дупница и Благоевград, само че към момента не му е повдигнато обвиняване за тях. Няма и данни дали той е единственият ползвател на акаунта „ Александър Николов “, или и други хора са писали от него.

„ Не го направих поради парите. Съжалявам “, съобщи Спас в съда.

Активистите на " Да, България " Михаил Дончев и Иван Бондоков, които в медийни изявления бяха посочени като някогашни съдружници на Спас Василев от Кочериново, изпратиха отворено писмо до медиите. В него те показват, че те не са се възползвали по никакъв метод от измамника, а също като доста други са били подведени. Двамата декларират, че компанията „ Еспас Медия “ е била основана като медиен план за уебсайт на британски език с европейска устременост, а не като организация за продажба на самолетни билети.

Измамник или самарянин

" Спас Василев е желал да бъде потребен. Но идва миг, в който той не съумява да помогне на собствен другар, и бедите стартират да идват една след друга. " Това съобщи Георги Ценев, юристът на мъжа от Кочериново.

Той изясни и за какво Василев се е представял в мрежата под подправено име: " В Западна Европа името „ Спас” не е познато. В последните години той се е представял с името Александър. Харесвал го е, било му е по-приятно ".

Образ, граден по книга

Образът на Спас-Александър е бил изграждан от група от хора, които доста добре са знаели какво вършат. Това съобщи специалистът по връзки Пепи Димитрова.

По думите й, " обликът на Александър е израждан по книга, която той сигурно не е чел. Построен е от хора, които се занимават с връзки, имат доста опит и зад всичко това не стои един човек, а няколко ", безапелационен бе специалистът.
тагове журналистка лъжец рисков сексапил спас-александър  Пловдивска журналистка разкри измамника Спас-Александър
Източник: marica.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР