Велики Преслав. Отличителен знак е, че в един град, благословен

...
Велики Преслав. Отличителен знак е, че в един град, благословен
Коментари Харесай

Вицепрезидентът Илияна Йотова във Велики Преслав: Единението на българите е залог за Златен век, надхвърлящ физическите граници на времето

Велики Преслав. Отличителен знак е, че в един град, блажен и предопределен от основаването си за велики каузи, най-младото потомство подава ръка на българите по света – за нашето единство като нация, като залог за Златен век, надхвърлящ физическите граници на времето. С тези думи вицепрезидентът Илияна Йотова приветства участниците в интернационалния културен конгрес „ Велики Преслав – история на цялостен един народ “, оповестиха от прессекретариата на президента. В старопрестолния град се организира гала по награждаване на лауреатите в състезанието за литературни и художествени произведения. Форумът e под патронажа на вицепрезидента и в него вземат участие 420 деца и младежи от цяла България и от българските общности по света.
„ Конкурсът на инициативния комитет и на децата увлече връстниците им от съботно-неделните учебни заведения – по този начин естествено се свързват българските деца у нас и по света, дружно пишат, рисуват и черпят ентусиазъм от нашата, обща история “, означи Илияна Йотова, като цитира думи от част от есетата: „ Само обединени ние, българите, можем да бъдем велики като предците ни. “
Вицепрезидентът благодари на инициативния комитет и на всички съпричастни към провеждането на културния конгрес. Илияна Йотова удостои Основно учебно заведение „ Св. св. Кирил и Методий “ с плакет на вицепрезидента, тъй като концепцията за състезанието за възхвала на хилядолетната българска история, книжовност и просвета се ражда през 2017 година и е на тогавашния 3 А клас и госпожа Славка Савова.
„ С този сполучлив конкурс се сбъдва пророчеството – Велики Преслав ще гради историята на цялостен един народ, ще го величае и популяризира, както повелява името му “, съобщи Илияна Йотова. Вицепрезидентът напомни, че Велики Преслав избавя делото на Светите братя Кирил и Методий, като приютява техните възпитаници и ги предизвиква да основават „ новите букви – кирилските “. По думите на Илияна Йотова Преславската школа е нравствен център, който основава образа на един популярен народ, който разпръсква независимост посредством книжовност и знание надалеч отвън границите на царството за епохи напред.
„ И през днешния ден с горделивост можем да отговаряме на въпроса от кое място потегля Европа – Велики Преслав чертае пътя на европейската цивилизация, преславската нематериалност дефинира европейските полезности, които са човешките полезности “, посочи вицепрезидентът.

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР