Велики понеделник е - първият ден от Страстната седмица, който

...
Велики понеделник е - първият ден от Страстната седмица, който
Коментари Харесай

Започна страстната седмица – Велики понеделник е

Велики понеделник е - първият ден от Страстната седмица, който църквата уважава с ритуали преди Възкресение Христово. В 8 часа ще бъде отслужена Преждеосвещена св. Литургия в митрополитския храм " Св. Марина ". Вечерта от 19 часа е молитвата Последование на Жениха. Нарича се буйна, тъй като на старобългарски " пристрастеност " значи " страдалчество ".

На Велики понеделник евангелистите описват по какъв начин Божият наследник влезнал в Йерусалимския храм и го намерил цялостен пълен с търговци. Обхванат от заветен яд, той прекатурил масите им, а тях самите изгонил, тъй като храмът е дом за молитва, а не пазарище, споделя Православието.бг.

Във Велики понеделник църквата популяризира св. патриарх Йосиф - наследник на св. патриарх Яков и предобраз на Иисус Христос. Йосиф бил продаден от своите братя на пътуващи за Египет търговци. Там, в непознатата нему страна, той минал през голям брой премеждия, само че фараонът го направил втори по власт и състояние в цялото царство (Бит 41:38-46). Подобно на Йосиф Господ Иисус Христос бил предаден от евреите на езичниците, бил малтретиран и страдал поради човешките грехове.

Източник: trafficnews.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР