Велики петък или по-известен като Разпети петък е най-тъжният ден

...
Велики петък или по-известен като Разпети петък е най-тъжният ден
Коментари Харесай

Днес е Разпети петък – най-тъжният ден в християнския календар

Велики петък или по-известен като Разпети петък е най-тъжният ден от християнския календар. На този ден Исус е разпънат на кръст, откакто Пилат Понтийски под натиска на виковете на тълпата  „ Разпни го! ” издава тежката присъда. През този ден Исус изтърпял безчет поругавания и премеждия до момента в който самичък носел кръста си по пътя към Голгота. Разпнат сред двама разбойника за оскърбление при страшни естествени феномени - земетръс и слънчево затъмнение, умрял, приел гибел, с цел да избави от гибел цялото човечество. На този ден от Страстната седмица постът в православната черква е изключително непоколебим - тогава нито се яде, нито се пие.

В петък вярата повелява да не се подхваща каквато и да е работа. През деня не се служи света литургия, тъй като самичък Господ е принесъл себе си в жертва, а се правят Царските часове. На вечерня в храма се напомнят и съпреживяват Христовите премеждия, гибелта и погребението му. Преди началото на службата, на особено издигнато място в средата на храма се издига алегоричен гроб, декориран с цветя, а на престола се слага Плащеницата - платът, с който е било завито мъртвото тяло на Христос след свалянето му от кръста.

Молещите се пристъпват към нея и се покланят на изображението. По време на богослужението от олтара се понася Плащеницата и се прави опелото на Господа измежду бели цветя. Песнопенията са отдадени на страданията и гибелта на Христос. След като се изнесе Плащеницата на вечерното свещенодействие, с нея се обикаля към храма и алегорично се прави погребението на Христос. В края на церемонията свещеникът взима Плащеницата от престола и я поставя в символичния гроб в центъра на храма.
Източник: manager.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР