Велики петък е най-тъжният, най-тежкият ден за Божия син. В

...
Велики петък е най-тъжният, най-тежкият ден за Божия син. В
Коментари Харесай

Днес е най-тъжният и най-тежък ден! Ето го най-важния ритуал за Разпети петък

Велики петък е най-тъжният, най-тежкият ден за Божия наследник. В този ден Иисус претърпял безчет поругания, страдания и неимоверни премеждия.
Миряните палят свещи, сервират цветя пред символичния гроб на Иисус Христос в центъра на храма, напомнят си и съпреживяват Христовите премеждия.
След изнасянето на Плащаницата хората минават под масата, на която е сложена тя, след което се поклоняват пред огромния кръст, символизиращ гроба на Иисус Христос.
В този ден от Страстната седмица постът е изключително непоколебим.Според визиите на мнозина минаването под масата се прави за здраве, шанс и опрощаване на греховете.
Църквата обаче смята тези тълкувания за неправилни. Християните идват в храма и носят цветя по този начин, както се отива на заравяне на непосредствен и безценен човек. Пристъпват с молитва към издигнатия гроб на Христос и благоговейно се покланят на изображението, а по-късно целуват поредно Христовото тяло извезано на Плащаницата,Евангелието и кръста и поставят цветята.
Навеждат се и минават под издигнатото място, като по този метод показват поклонение, примирение и тъга пред гроба Господен, само че също и признателност за изкуплението, дарено Спасителят. После хората още веднъж се покланят пред издигнатия огромен Кръст, изображението на св. Богородица и св. Йоан Богослов и ги целуват.
Свещеникът дава цвете за благословение и духовна разтуха, знак на вярата и вярата, че още малко и гроба ще остане празен и Христос ще възкръсне. Цветето хората отнасят в дома си и го слагат над иконите, с цел да припомня упованието на великия ден.
Източник: bulnews.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР