Велики четвъртък е - един от най-важните дни от Страстната

...
Велики четвъртък е - един от най-важните дни от Страстната
Коментари Харесай

Боядисват 2019 червени яйца в Бачковския манастир

Велики четвъртък е - един от най-важните дни от Страстната седмица. Днес си припомняме Тайната вечеря и пророчеството на Божия наследник, че ще бъде разпнат след изменничество на Юда. На този ден се боядисват великденските яйца. Традицията се съблюдава всяка година и в Бачковския манастир. Яйцата, които през днешния ден ще бъдат боядисани в светата обител, ще бъдат раздадени на всички миряни, които ще посрещнат Възкресението Христово в манастира. Още за днешния Велики четвъртък и по какъв начин манастирът се готви за Великден - от Мариела Хубинова.

Според някои Велики четвъртък е най-важният ден от Страстната седмица, тъй като навръх този ден Иисус Христос събира учениците си и им споделя, че се чака изменничество, че ще бъде разпнат в името и спасението на човечество.

По-късно се случва Тайната вечеря, като преди нея той умива нозете на своите Апостоли, дава им причестяване, а по-късно им разкрива, че един от тях ще го съобщи.

Отивайки вечерта в Дециманската градина, Иисус Христос се моли за спасението на своя изменник и чака римските стражи, които да го заловят. Поради тази причина Велики четвъртък е претрупан с доста символика - от една страна са низките човешки пристрастености, въпреки това със същата мощ стои и заветът на Спасителя, да се обичаме и да си прощаваме.

Тази година в Бачковски манастир бяха боядисани 2019 яйца, колкото са годините от рождението на Иисус Христос. В боядисването се включиха чиновниците на манастира, както и доста доброволци. Те ще бъдат раздадени на миряните на Възкресение Христово.

Игуменът на Бачковския манастир прикани, поради обстоятелството, че тук се събират доста богомолци, всички да проявят състрадание и самообладание, да изчакат своя ред на опашката, с цел да може всички да споделим дружно Спасението и Христовото Възкресение.
Източник: bnt.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР