Великденският уикенд ще е с един ден по-дълъг от обичайното

...
Великденският уикенд ще е с един ден по-дълъг от обичайното
Коментари Харесай

По-висока надница за 4 май, само ако работим извънредно

Великденският уикенд ще е с един ден по-дълъг от нормалното тази година, защото формалният празник 1 май съответствува с религиознията Велика събота. Празничната почивка ще е пет дни, ще стартира на 30 април и ще завърши на 4 май. Според Кодекса на труда, когато формален празник, какъвто е 1 май, съвпадне със събота или с неделя, първият или първите работни дни след тях са неприсъствени. 

Междувременно от Главна ревизия по труда припомнят по какъв начин се заплаща и труда по време на празници.  Минимум двойна отплата се поставя на всички работещи на публични празници, каквито са четирите дни за отбелязване на Великден – от 30 април - Велики петък, до 3 май – понеделник. Ако работата на празничен ден е и ексклузивен труд, то надницата доближава четворен размер, защото той също се заплаща със 100% нарастване. 

Ако работим на 4 май тази година обаче, трудът се заплаща със 75% нарастване, единствено в случай че се явява ексклузивен. Трудът на формален празник, в почивен или задочен ден постоянно е ексклузивен при подневно отчитане на работното време и при ненормиран работен ден. Не е ексклузивен трудът в празнични и почивни дни, положен по график при въведено сумирано отчитане на работното време. Изплащането на изключителния труд при този режим на отчитане на работното време е в края на интервала, за който той е въведен и то с 50% нарастване, прецизират от ГИТ. 

Графикът при сумирано отчитане на работното време би трябвало да е одобрен поименно за целия интервал, за който то е въведено. Когато се постанова полагане на ексклузивен труд, той би трябвало да е предоставен с авансово издадена от работодателя заповед, изясняват от Главната ревизия по труда. 
Източник: manager.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР