Великденските добавки за пенсионерите се превърнаха в ходене по мъките

...
Великденските добавки за пенсионерите се превърнаха в ходене по мъките
Коментари Харесай

Опашки се вият пред пощенските клонове в цялата страна, има напрежение и припаднали


Великденските добавки за пенсионерите се трансфораха в вървене по тъгите за пенсионерите. Четвърти ден стотици възрастни се разкарват до пощите и чакат на дълги опашки, с цел да получат обещаните 70 лева за празниците. Около 1 млн. пенсионери - половината от всички, не престават да получават парите си в клоновете на " Български пощи ". За другите, които ги получават по банков път, проблеми няма и на 15 април те получиха добавките.

Хората са изнервени, някои от които пътуват от други обитаеми места всеки ден от петък насам, с цел да вземат парите си, съобщи Нова телевизия.

В Пловдив пострадали описват, че са връщани в петък, в събота, през вчерашния ден и през днешния ден се редят за четвърти ден. Други обикалят от поща на поща с вяра някъде да съумеят да вземат парите си. Трети не могат да вземат и пенсиите си, като споделят клюки, че заплащането е отсрочено с 3-4 дни. Управляващите настояват, че през вчерашния ден казусът е отхвърлен и изплащането е възобновено, само че и през днешния ден от Пловдив идват сигнали за противното. На някои опашки са припадали хора.

Непосредственият проблем пред изплащането на сумите е хакерска офанзива, която срина системата за заплащане на " Български пощи ". В събота от сдружението признаха за казуса и оповестиха, че " заради механически аргументи " във всички пощенски станции част от услугите не се правят, като се доставят единствено колета, за които не се дължат заплащания. Вчера на уеб страницата на пощите бе оповестено, че " няма да има спиране в изплащането на пенсии, обществени помощи и еднократни великденски добавки в цялата страна ". Днес се разбра, че усложненията са траяли.

Проблемът надвишава великденските добавки, защото сега текат графици и за погашение на пенсии и обществени помощи. На огорчените възрастни " Български пощи " предложи комплицирано за схващане пояснение на уеб страницата си, като ги успокои, че " неотложно бяха взети ограничения, като беше обезпечен и запас на държавната облачна инфраструктура за прекачване на системите ". На място по опашките хората се оплакват, че на никое място няма налична информация по кое време ще получат парите си. " Какви са тези компютърни експерти, които от петък не могат да оправят системата?! ", попита възрастен човек в ефира на Нова телевизия.

От десетина дни за пощите дава отговор вицепремиерът по дейно ръководство Калина Константинова, в чиито дейности постоянно няма нищо дейно (тя координира и безредните старания към бежанската вълна от войната в Украйна). " Изплащането на #пенсиите и великденските #надбавки от 70 лева за всеки пенсионер е #гарантирано във всеки клон на Български пощи, макар записаната хакерска атака по системите на предприятието ", написа вицепремиерът във " Facebook " и остави телефон за подаване на сигнали за усложнения - 029493280.

Константинова хвърли виновността за случилото се на предходните ръководещи, които 10 години редовно неглижирали киберсигурността на пощите. " Подценявани са обикновени и базови отбрани за сигурност, които има даже всеки домакински компютър ", твърди вицепремиерът.

Докато една част на ръководството се мъчи да извърши към този момент дадените обещания, друга продължава да раздава нови. Ще има нарастване на тавана на пенсиите от 1 юли, уточняваме с тъкмо какъв брой ще бъде, бюджетът може да си го разреши, обяви пред Българска национална телевизия ръководителят на парламентарната обществена комисия Искрен Арабаджиев.

Таванът на пенсиите е една от доста незнайни величини в желанията на ръководещите. Във влезлия в действие от 1 април бюджет на държавното публично обезпечаване е планувано той да бъде 1500 лева тази година.
Източник: novini.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР