"Великденски писани яйца - традиции и иновации" е изложбата-базар в

...
"Великденски писани яйца - традиции и иновации" е изложбата-базар в
Коментари Харесай

Писани с български шевици яйца показва изложба в Свиленград

"Великденски писани яйца - обичаи и нововъведения " е изложбата-базар в Исторически музей - Свиленград, която може да се види през празничната буйна седмица, заяви общинският пресцентър. Автор на експозицията е Добринка Костова - основен организатор в Етнографско-археологически музей - Елхово, съобщи Българска телеграфна агенция.

Вдъхновена от красивите шевици по лазарските и великденски национални носии, тя декорира с пъстър восък и гравьор яйцата, които наподобяват като везани с игла и конец. По самодейност на музея е бил проведен специфичен курс, на който Костова е посочила тази забавна техника.

Във Великденската работилница са се присъединили над 70 деца. В празничната галерия са били експонирани великденски яйца от 12 разнообразни типа птици - колкото са месеците в годината, над 52 модела - колкото са седмиците в годината и направени по 7 разнообразни метода, колкото са дните в седмицата. Голяма част от яйцата са били копия на лазарски поли и престилки от фонда на музея в Елхово.

Изработени са били единствено с естествени материали. Яйцето е знак на живота, а писаните великденски яйца са знак на изобилие, шанс и здраве, е разказала пред пресцентъра шефът на музея Елена Митева. Писаните яйца не са за чупене, с тях не се опитва дали яйцето е герой. Те не се ядат, те са за гледане, по тази причина хората споделят за някоя мома, че е "гледана, като писано яйце ", е прецизирала тя. Обяснила е още, че писаните яйца са присъщи освен за България, само че и за Сърбия, Хърватска, Унгария, Румъния, Украйна, Чехия, Полша, Германия.

Всеки искащ да прегледа изложбата в свиленградския музей може и да си закупи от ограничавания брой яйца, направени от етнографа Добринка Костова, допълват от общината.
Източник: novini.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР