Великденската трапеза трябва да бъде богата и пъстра, за да

...
Великденската трапеза трябва да бъде богата и пъстра, за да
Коментари Харесай

Примерно празнично меню за Великден

Великденската софра би трябвало да бъде богата и пъстра, с цел да има здраве и благодат в дома

Традицията повелява да се употребява агнешко, само че може да бъде сполучливо сменено с пиле, риба или заешко, написа

Важно е от масата да не отсъства козунакът, който е доста повече от апетитен десерт. Той е сладостен ритуален самун, който изначално символизира тялото на Христос.

Козунак на конци

ПРОДУКТИ: 630 г брашно, 2 белтъка на стайна температура (+ за намазване), 10 жълтъка, 150 г захар (+ за поръсване), 100 г стафиди, 125 г краве масло на стайна температура (+ за намазване), 1 щипка сол, 125 мл топло прясно мляко, 1/2 шушулка ванилия, 1/4 кубче квас, 50 мл мрачен ром.

ПРИГОТОВЛЕНИЕ: Маята се разтваря в малко от затопленото млякото и 1 с. л. от захарта. Около 130 г брашно се смесва с разтворената квас и останалото мляко, и се разбърква до хомогенизиране. Така приготвеното авансово тесто се оставя да втаса. Останалото брашно се загрява в микровълнова фурна. Жълтъците се разрушават с останалата захар, до момента в който побелеят. Белтъците се разрушават на сняг с щипка сол. В брашното се оформя кладенче, прибавят се жълтъците, ванилията, предварителното тесто и белтъците. Меси се на плота, до момента в който стартират да се получават шупли. След това продължава да се меси, като понякога се прибавя от маслото. Когато тестото поеме цялото масло, се оставя да втаса. Стафидите се накисват в затопления ром и откакто набъбнат, се отцеждат и се подсушават. Тестото се премесва със стафидите и се разделя на три фитила, които се сплитат.Козунакът се поставя във форма за печене, намазана с масло, като тестото би трябвало да е до половината на формата и се оставя да втаса. След това се маже с белтък и се поръсва със захар или бадеми. Слага се в загрята на 200 градуса фурна без вентилатор. След 5 минути градусите се понижават на 170 (отново без вентилатор) и се пече до подготвеност – към 1 час и 10 минути, като се ревизира с съчка за зъби или дървено шишче.

Курабийки

ПРОДУКТИ:1 кг брашно, 2 ч. ч. захар, 3 яйца, 1 ч. ч. кисело мляко, 3/4 ч. ч. олио, 1/2 ч. л. сода бикарбонат, 1 бакпулвер, 1 ванилия, кората от 1 лимон.

ПРИГОТОВЛЕНИЕ: Содата се гаси с киселото мляко. Яйцата се разрушават със захарта. Добавят се киселото мляко, ванилията, настърганата кора от лимона и олиото. Разбива се с миксер до хомогенизиране. Брашното се пресява дружно с бакпулвера и се прибавя към яйчената примес. Разбърква се добре, до момента в който се получи гъсто лепкаво тесто. С намазнени ръце се оформят дребни топки, които се пекат в загрята на 150 градуса фурна към 40 минути, до момента в който се зачервят. Преди да ги изпечете, може да ги поръсите със захар.

Агнешко в гювеч

ПРОДУКТИ: 1 агнешки бут (около 2,5 кг), 1,6 кг пресни картофи (дребни), 3 червени чушки, 3 зелени чушки, 3 глави лук, 3 домата, 1 глава чесън, 1 лимон, 70 мл зехтин (+ за поливане), 1 с. л. риган, сол и черен пипер на усет.

ПРИГОТОВЛЕНИЕ: Агнешкото се овкусява от всички страни със сол и черен пипер. В бездънен глинен съд се поставят добре измитите картофи, нарязаните на едро чушки, домати и лук, както и обелените скилидки чесън. Овкусяват се със сол, черен пипер, лимоновия сок и зехтина. Разбъркват се добре. Отгоре се слага месото и се наливат 300 мл вода. Месото се поръсва с ригана и се полива с малко зехтин. От брашно и вода се забърква тесто. Съдът се похлупва и се „ запечатва “ с тестото. Пече се към 4 часа на 160 градуса с вентилатор. След това капакът се маха и ястието се запича на 200 градуса до златисто.

Яйчена салата

ПРОДУКТИ: 4 яйца, 1 краставица, 100 г чери домати, 50 г цедено кисело мляко, 1/4 връзка копър, 1 ч. л. горчица, сол и черен пипер на усет.

ПРИГОТОВЛЕНИЕ: Яйцата се сваряват за 8 минути, обелват се и се нарязват на кубчета. Краставицата се бели и също се реже на кубчета. Киселото мляко се разбърква с дижонската горчица, прибавят се краставицата и яйцата, поръсва се с наситнения копър и се посолява. Салатата се сервира с разполовени чери домати и се поръсва с черен пипер.
Източник: dunavmost.com

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР