Великден в Румъния изглежда като мисия възможна, но само за

...
Великден в Румъния изглежда като мисия възможна, но само за
Коментари Харесай

Пътуване за празниците: Какви ограничения важат в Румъния?

Великден в Румъния наподобява като задача допустима, само че единствено за три дни, до момента в който важи негативният ПСР-тест. КОВИД-19 продължава да притиска северната ни съседка, а държавното управление удължи ограничаващите ограничения до 13 май. Маските са наложителни даже в хотелите, има и вечерен час. Хората нямат право да излизат на открито от 22 до 5 сутринта, в случай че не потвърдят с декларация, че отиват на работа.

Макар и единствено на 60 километра от границата, пътуването до Букурещ може да отнеме и 4 часа. Заради ремонта на Дунав мост опашките са километрични. Нужни са доза самообладание и 20 лв. за такса мост и винетка. А трафикът в най-гъсто популации град в Европейски Съюз ще ви отнеме повече от час, с цел да стигнете до центъра.



Гледката си заслужава, тъй като пред погледа се извисява 12-етажният замък на Парламента, който е втората по величина административна постройка в света след Пентагона. Освен в разкош и разсипничество, той е обгърнат и в тайнственост.

" С доста подземни пространства, с бункери - Чаушеску се е погрижил, един от бункерите да издържи даже и на нуклеарен гърмеж. Тези бункери имат тунели и изходни точки съвсем във всички краища на Букурещ ", описа Лили Ганчева, ръководител на съдружие „ Еврорегион Данубиус ".

Близо до Парламента е втората наложителна спирка за всеки екскурзиант - Старият град. Калдаръмените улички ще ви отведат да безчет кокетни заведения за хранене и кафенета. Преди пандемията на седмица в тях са отсядали над 10 хиляди клиенти споделя, Богдан Петре, който е притежател на едно от кафенетата. Заради вечерния час нощният живот западнал, по тази причина се ориентирал към към нов бизнес.

" Сега като отворихме още веднъж идват след работа младежи, поръчват наргиле, коктейли. Но туристи съвсем няма. Не разгадавам доста на този бизнес, по тази причина направих състезателен уебсайт, с цел да спечелвам и не се окайвам ", разкри Богдан Петре - притежател на заведение.



Единственият екскурзиант, който срещаме в Стария град, е Артуро от Истанбул, който учи във Виена.

" Избрах Букурещ, тъй като авансово знаех, че ограниченията са строги и има надзор, което е значимо за моята сигурност. Освен невероятната архитектура, най-вече ме впечатлява гостоприемството на румънците, усмивките им, въпреки че са скрити зад маските ", показа Артуро Афтос.

Глобата за неносене на маска в Букурещ е 2500 леи, в по-малките градове е 500 леи.

" Ние живеем на боязън, нон стоп със закона на гърба, спестовност е паднала, всичко, всичко ", споделя Сгубиано Никошор.

Заради пандемията в Румъния още са затворени концертните и изложбените зали. Дори сламените къщи, колибите и дървената черква, които пресъздават духа на румънското село през вековете до езерото Херестрау, са заключени и не могат да се прегледат от вътрешната страна. Наблизо обаче е Триумфалната арка.



Тя е издигната в памет на починалите бойци от Първата Световна война. Висока е 27 метра и ще бъде реновирана със седем милиона евро.

Туристите, избрали Букурещ за Великден, би трябвало да знаят и че в петък, събота и неделя магазините затварят в 18 часа.

Текст: Даниела Димитрова
Източник: bnt.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР