Великден наближава, а с него - и най-сигурната скъпа покупка

...
Великден наближава, а с него - и най-сигурната скъпа покупка
Коментари Харесай

Скъп Великден: В САЩ ще боядисват... картофи

Великден наближава, а с него - и най-сигурната скъпа покупка през 2023 година: кора яйца. Цената им скочи по света и у нас, като това накара доста фамилии в Съединени американски щати къде на смешка, къде - съществено, да се замислят за концепцията да боядисват... картофи. Производители в страната видяха търговски капацитет и започнаха акция за този друг и по-бюджетен взор към традицията, написа Axios в собствен материал.

Контекст: В Щатите скокът на цените на яйцата на годишна база е 55,4% за месец февруари, до момента в който картофите са поскъпнали единствено с 13,5% - а и изначално излизат по-евтино.

В България за същия интервал яйцата са поскъпнали с 68%, а картофите - със 43%, демонстрират данните на Държавната комисия по стоковите тържища и борсите.

В исторически проект картофът, поради своята висока хранителна стойност и ниска цена, е с огромна заслуга за оцеляването на цели нации в моменти на ограничения. Този Великден се обрисува рекордно безценен за американците с разноски в границите на 24 милиарда $.

На смешка или не напълно: Още от януари иронични мнения за високите цени на яйцата включваха оферти да се боядисват картофи за Великден. Обединението на картофопроизводителите в Съединени американски щати Potatoes USA обаче употребява обстановката в своя изгода.

Под хаштаг #easterpotatoes (великденски картофи - англ.) то стартира да пуска в обществените мрежи препоръки и хрумвания за боядисване и дори излезе с  по тематиката.

Видимо има резултат:

Така боядисани, в случай че се употребява сладкарска или друга нетоксична багра, картофите могат и да бъдат изпечени и да станат част от празничния обяд. По обясними аргументи няма да можете да определите боряк, само че в последна сметка е рецесия и са нужни икономии...

От друга страна: В Съединени американски щати цените на яйцата към този момент се възстановяват, в България - не тъкмо, само че въпреки всичко съгласно доста специалисти всеобщите консуматори ще отделят нужните пари за класическо посрещане на Великден.
 Снимка 613399
Източник: Potatoes USA

Самият факт, че икономическата обстановка ни кара да преосмисляме традициите си, обаче, е сериозен мотив за размисъл.
Източник: dnesplus.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР