Великден идва, а неизменна част от празника е и даряването

...
Великден идва, а неизменна част от празника е и даряването
Коментари Харесай

Легендите за великденските яйца и Възкресение Христово

Великден идва, а неизменима част от празника е и даряването на боядисани в разнообразни багри яйца. Не e известно по кое време за първи път са почнали да се боядисват яйца, само че учените са безапелационни, че ритyaлитe, cвъpзaни c тяx в разнообразни култури, cимвoлизиpaли paждaнeтo нa живoтa, плодородието и пречистването.

Подаряването на боядисани в алено яйца за Великден е един от най-старите традиции, който възприели всички християни. Първоначално яйцата са се боядисвали единствено в алено. Цветът се трансформирал в знак както на Христовата кръв, по този начин и на Божията обич към хората.  В наши дни великденските яйца се боядисват в най-различни цветове, само че православната традиция повелява, първото постоянно да е в алено.

Но какви са легендите, свързави с произхода на традицията? Версиите са няколко, само че са свързани с разпятието на Иисус Христос и възкресението му от мъртвите.

Една от версиите гласи, че  когато разпънали Христос на кръста, една кокошка пристигнала и снесла под него яйце. Кръвта му се стичала върху яйцето и го оцветила в алено. Оттук идва обичаят първото яйце да се боядисва в алено, а най-възрастната жена в фамилията да взима първото алено яйце и с него да чертае кръст по челата на децата за здраве, а след това да го заравя в равнищата за изобилие, или просто да го резервира и след година време да го чупи и по него да гадае за идната година.

Някои версии на преданието гласят, че когато Исус Христос бил разпънат на кръста, враговете му го замеряли със „ запъртьци “(неизлюпени развалени яйца). Те обаче по божията воля, щом се докосвали до тялото му, се превръщали в здрави, хубави, червени яйца. В чест на това знамение хората почнали да боядисват великденските яйца червени.

Друга легенда гласи, че Богородица се пробвала да подкупи палачите на Исус с кошница яйца, с цел да не бъдат жестоки с него. Тя горчиво се разплакала, една сълза се търкулнала върху яйцата и те се обагрили в чудни цветове.

Според различен мит Мария Магдалена отишла в гробницата, с цел да намаже тялото на Исус с благовонни масла, каквато е била антично юдейската традиция, яйцата, които си носела за обяд, светнали във всички цветове на дъгата. Съществува и друга легенда за зветните яйца. Мария Магдалена поднесла яйце на император Тиберий и му споделила за възкръсването на Христос. Императорът споделил, че това е невероятно и че би повярвал единствено в случай че на мига яйцето, което държи, се оцвети с алено. Пред очите на римския император то се обагрило в червен.

В друго поверие се споделя за жена, която научила вестта за Възкресението на Христос на пазара. Тя продавала там яйца. Жената не, тъй като видяла с очите си, че Исус Христос е умрял още на кръста. Тогава яйцата в кошницата й почервенели, тя видяла това знамение и повярвала.
Източник: glasnews.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР