Великден е велик за хората, които го осъзнават, иначе може

...
Великден е велик за хората, които го осъзнават, иначе може
Коментари Харесай

Митрополит Гавриил: Великден ще усетят тези, които имат вяра и любов към Господа

„ Великден е популярен за хората, които го осъзнават, другояче може да бъде елементарен ден. Ще го усетят тези, които имат религия и обич към Господ “, съобщи в изявление за Българска телеграфна агенция Ловчанският митрополит Гавриил.

„ Това е най-големият християнски празник и във всички времена се е посрещал тържествено, с огромна наслада, без значение какви са били външните благоприятни условия и условия. Спомняме си за Христовото страдалчество и неговото преславно възкресение, уточни митрополитът.

Имаме най-голямата реликва - Светото причестяване

Митрополит Гавриил съжалява, че тази година няма да се изпрати българска делегация, която да донесе плодородния огън от Йерусалим. Според него обаче въпреки всичко ще имаме най-голямата реликва, а това е  Светата литургия и Светото причестяване с тялото и кръвта Христови.

„ Светото причестяване е най-важното в живота на християнина. Ние одобряваме тялото и кръвта Христови и в действителност Христос влиза в нашите души. Няма нищо по-свято, което човек да усети и да му помогне в битката с неговите пристрастености и немощи, с неговите грехове, да го издигне в духовно отношение. Това е най-великото свещенодействие, най-голямата реликва “, безапелационен е митрополитът.

Той добави, че ще имаме плодороден огън от предходната година. „ Ние плодороден огън започнахме да получаваме през 1995 година за пръв път. Преди това не е имало, в миналото това е било невероятно. Когато не е имало самолети, хората са ходили със седмици, с месеци, с цел да се поклонят на светините в Йерусалим “, сподели Негово високопреосвещенство и добави, че се надява следващата година да имаме опция да получим плодородния огън от Йерусалим.

Направена е организация всеки храм да получи плодородния огън, който се пази от предходната година

Направена е организация всеки храм да получи плодородния огън от църквите и манастирите, където той се пази от предходната годината. От параклиса на Светия синод ще може да се вземе през днешния ден, на Велика събота, след 14:00 часа. 

В Ловеч ще пристигна този следобяд от Врачешкия манастир „ Свети Четиридесет мъченици “ и хората ще могат по-рано да си възпламенят свещите от него, сподели митрополитът.

Днес сутринта ще бъде отслужена Света литургия, а вечерта службата ще стартира към 23:30 часа, с цел да провъзгласим в 00:00 часа: „ Христос Воскресе “.  Ловчанският митрополит ще служи в катедралния храм „ Св. св. Кирил и Методий “ в Ловеч.

Очакват се повече миряни в храмовете на този Великден

Митрополит Гавриил чака тази година да има повече миряни, откакто коронавирус ограниченията отпаднаха и епидемиологичната конюнктура е по-спокойна. „ Миналата година се продадоха доста повече свещи, в сравнение с през 2020 година, даже и спрямо 2019 година Това демонстрира, че хората се върнаха в църквите. Явно този боязън, който го имаше, отмина. Надяваме се тази година Великден да е с доста хора, както постоянно е бил “, уточни той.

По думите му пандемията е била урок за мнозина. „ Ако сме го възприели вярно, това може да е укрепило и вярата, и вярата, да ни е смирило. Много е значимо човек да е преклонен. Без примирение няма същинска молитва, няма същинско служение на Господа “, добави духовникът.

На въпрос дали във време на заболявания и военни спорове би трябвало по-силно на този Великден да желаяме амнистия и да се помолим на Господ, митрополитът сподели, че постоянно има потребност от това, тъй като всичките ни беди са поради нашите грехове. „ Ние нямаме война, само че би трябвало да използваме, изключително тези празници, с цел да благодарим на Господ за неговата благосклонност и да желаяме амнистия, да се стараем да живеем почтено, да обичаме хората и да оказваме помощ, да изпълняваме Христовите заповеди. Тогава към този момент Господ може да ни избави, да не се постанова да бъдем наказвани, в случай че ние авансово сме се покаяли и сме получили амнистия “, съобщи митрополит Гавриил.

Относно спора сред православните Русия и Украйна, той сподели, че в Ловчанска епархия от началото на март към всяка една литургия се прибавят молебствия за мир. „ С това ние можем да помогнем, а това е най-силното средство – молитвата. Ние се молим Господ да помогне да спрат страданията на хората, да няма почтени жертви “.
И тази година в кухнята за небогати към Ловчанска митрополия ще зарадват нуждаещите се с козунаци, великденски яйца и агнешко. „ Стараем се и те да усетят празника, най-малко с една хубава софра “, уточни митрополитът.

Най-важно е духовно да посрещнем Възкресение Христово

По думите му най-важно е духовно да посрещнем Възкресение Христово – с пост и  покаяние. „ Това са седем седмици, когато би трябвало да постим, да се молим на Господ и да се изповядваме. След това може фактически да усетим същинската наслада на най-великия празник. Тя сама идва към този момент. Когато има наслада в душата, човек каквото и да яде, не е толкоз значимо, когато няма наслада и  с най-вкусните неща да се храни, изгода няма от това. Казано е: „ Търсете първо Царството Божие и неговата истина и всичко друго ще ви се даде “, съобщи още митрополит Гавриил.

Той показа, че непрекъснато стават чудеса, свързани с Възкресение Христово. Той самият има от 10 години осветени яйца от Великден, които единствено са изсъхнали, само че им няма нищо, което е знамение.
Пълното наличие на религиозната религия е да имаме вяра и да се доверяваме на Бог

За да стават чудеса и да възкръсват фантазиите ни, съгласно митрополита, би трябвало да се стараем да служим на Господ. „ Казано е, че Бог всеки ден ни носи като младенци на ръцете си. Ние би трябвало да се стараем да оказваме помощ на хората да намират същинската религия. А тя е, когато имаме вяра, че има Бог и му се доверяваме. Това е цялостното наличие на религиозната религия. Ако я имаме, тогава вярата в нас ще я има “, добави митрополит Гавриил.

Той пожелава за Рождество Христово Господ да укрепи вярата ни, да ни дарува обич към него, към хората, да имаме състрадание. „ Когато имаме наслада в Господа, тогава ние ще имаме същинско благополучие.

То постоянно е обвързвано с вярата към Бога. Нека се стараем да служим на Господа, да изпълняваме неговите свети заповеди, да имаме състрадание към хората, тогава животът ни ще бъде щастлив и ще можем да носим светлина и на другите хора към нас “, сподели още Ловчанският митрополит Гавриил.
Източник: dariknews.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР