Великден е! Традициите на празника Днес е Възкресение Христово -

...
Великден е! Традициите на празника Днес е Възкресение Христово -
Коментари Харесай

Великден е! Традициите на празника

Великден е! Традициите на празника Днес е Възкресение Христово - Великден. Православието отбелязва един от двата най-големи християнски празника.

В Християнската вяра на Великден се празнува възкръсването на Исус Христос на третия ден откакто е разпънат на кръст и заровен. Празната гробница е забелязана от дамите мироносци, посетили гроба. След това Исус се явява на Мария Магдалена и на апостолите.



Вярващите се поздравяват с думите “Христос воскресе! ”
и отговорът е “Воистину воскресе! ".

Смята се, че възкресението на Исус Христос е най-великото събитие в историята на човешкия жанр . Великден е измежду така наречен п одвижни празници и се дефинира според от първото пролетно пълнолуние.

Според православната традиция Възкресение Христово се предшества от Великия пост . Той стартира седем седмици преди Великден и включва 40 дни и Страстната седмица. Утвърден е в памет на 40-дневния пост на Исус Христос и на последната седмица от земния живот на Спасителя, на неговите премеждия и на гибелта му на кръста.
 
През това време християните би трябвало да се разкаят, да очистят душите и телата си и по този начин да се подготвят за достойното посрещане на християнския празник.



Според националната традиция в украсата за празника с е включват червени и бели яйца. Приготвят се по няколко в еликденски обредни хляба - един се назовава за къщата и се раздава на Великден на членовете на фамилията, други се подаряват на кумове и на родственици.

На празника деца и възрастни се чукат с червени яйца , като гледат чие ще излезе победител. Вярва се, че този, на който яйцето се окаже герой, ще бъде най-здрав през годината.
 
Имен ден на Великден честват Велико, Величко, Велика, Величка, Велин, Велина, Велко, Велка.

Според националната традиция Великден символизира възкръсването на природата за нов живот , успеха на пролетта над зимата. Традицията повелява още на Великден да се състои и първото хоро, което се играе след Сирни Заговезни . То е буйно и радостно. Израз е на насладата на хората от възкръсването на природата за нов живот, на вярата им, че тя ще ги възнагради обилно за труда им през идващото лято, на вярата в успеха на положителното над злото.
Източник: dariknews.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР