Великден е прекрасен християнски празник, обичан от всички, защото е

...
Великден е прекрасен християнски празник, обичан от всички, защото е
Коментари Харесай

Бягство през почивните дни: 9 чудни места в България

Великден е прелестен християнски празник, обичан от всички, тъй като е мотив за събиране на цялото семейство. Голяма част от българите свързват празника с обилни трапези, само че какво по-хубаво време от това да прекарате повече приказни моменти с обичаните си хора някъде из чудните места на България. Ако ви липсват хрумвания, вижте няколко вдъхновяващи места за разходка и отмора през празничните дни.

Ковачевица

Село Ковачевица е ситуирано в поречието на река Канина (Кървава река), заобиколено от високите дъбрашки ридове в югозападния дял на Родопите. Селото съставлява идеално място за културен туризъм и спокоен отдих измежду обичайните родопски къщи.

Лещен

Село Лещен се намира на към 5-6 километра от Огняново. То е ситуирано върху южния скат на Западните Родопи. Голяма част от старите къщи в селото са реставрирани, като е непокътнат достоверният им архитектурен жанр. Освен да се разноските по дребните уличкит, там може да видите църквата Света Параскева построена през 1833 година.

Троянският манастир

Троянският манастир „ Успение Богородично “ се намира до село Орешак, на 10 км от град Троян. Той е ситуиран картинно на брега на река Черни Осъм и е трети по величина в България.
 Троянски манастир Кремена Андреева

Белоградчишките скали

Белоградчишките скали с право могат да се нарекат 8-то знамение на света. Изумителните скални формирания се разгръщат на 30 км към град Белоградчик. Скалите са се образували преди към 230 млн. години, като всеки камък носи своята легенда.

Пещерата Снежанка

Снежанка е една от най-красивите пещери в България. Наричана е още „ Перлата на Родопите ” и е включена в листата на 100-те национални туристически обекта. Намира се на 5 км oт град Пещера в посока към град Батак. Пещерата е формирана от Новомахленската река. Намерените в нея артефакти сочат, че към 600 година прочие н. е. е била населявана от античните траки. По-късно е забравена, с цел да бъде открита още веднъж през 1961 година от туристи.

Крушунските водопади

Крушунските водопади, безспорно, са едно от най-красивите и забавни места за посещаване и туризъм в България. При това, до тях се стига много мързеливо – с кола. В допълнение, човек може да ги обходи по относително къса екопътека, без доста старания. Всичко това ги прави и една от най-посещаваните естествени забележителности у нас в последните години.

Чудните мостове

Чудните мостове са необикновен скален феномен в Западните Родопи. Разположени са в карстовата котловина на река Еркюприя, в подножието на връх Голям Персенк, единствено на 5 км северозападно от село Забърдо. Тези чудеса на природата са се образували от сриването на пещера преди хиляди години.
 Чудните мостове ThinkStock/Getty Images
Очите на Бога – пещера Проходна

Проходна е една от най-известните и леснодостъпни пещери в България. Намира се на 2 км от с. Карлуково и на 112 км от София.

Пещерата съставлява натурален скален мост с дължина 262 м. Има 2 входа – огромен и дребен. Проходна е естествено осветена от големите входове и от естествените отвори в тавана - “окна ”. Именно “окната ” вършат пещерата неповторима. Разположени едно до друго, с идентична бадемовидна форма, окната изумително наподобяват на големи очи, които като че ли се взират в посетителите. Неслучайно локалното население ги назовава “Очите на Бога ”. Гледани под избран ъгъл, даже наподобяват лице, свело взор надолу, а при влажно време от тях като че ли се стичат “сълзи ”.

Патриаршеският манастир „ Света Троица “

Патриаршеският манастир „ Св. Троица “, е ситуиран в красива околност, в подножието на Арбанашкото плато, на към 6 км. от Велико Търново и на 1,5 км от с. Самоводене. Според някои данни манастирът „ Св. Троица “ е учреден през 1070 година Друга доктрина приема за по-вероятно основаването му от Патриарх Евтимий благодарение на цар Иван Шишман, откъдето идва и името „ Патриаршески “ или „ Шишманов “ манастир.
Източник: dariknews.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР