Великден е най-големият празник за всички християни, наричан празник на

...
Великден е най-големият празник за всички християни, наричан празник на
Коментари Харесай

Великден е! Вижте традициите и обичаите на най-светлия празник

Великден е най-големият празник за всички християни, именуван празник на всички празници.
В Християнската вяра на Великден се празнува възкръсването на Исус Христос на третия ден откакто е разпънат на кръст и заровен. Празната гробница е забелязана от дамите мироносци, посетили гроба. След това Исус се явява на Мария Магдалена и на апостолите. Вярващите се поздравяват с думите “Христос воскресе!” и отговорът е “Воистину воскресе! ".
Смята се, че възкресението на Исус Христос е най-великото събитие в историята на човешкия жанр. Великден е измежду така наречен преносими празници и се дефинира според от първото пролетно пълнолуние.
Според православната традиция Възкресение Христово се предшества от Великия пост. Той стартира седем седмици преди Великден и включва 40 дни и Страстната седмица. Утвърден е в памет на 40-дневния пост на Исус Христос и на последната седмица от земния живот на Спасителя, на неговите премеждия и на гибелта му на кръста.
През това време християните би трябвало да се разкаят, да очистят душите и телата си и по този начин да се подготвят за достойното посрещане на християнския празник.
Според националната традиция в украсата за празника се включват червени и бели яйца. Приготвят се по няколко великденски обредни хляба - един се назовава за къщата и се раздава на Великден на членовете на фамилията, други се подаряват на кумове и на родственици.
На празника деца и възрастни се сборват с червени яйца, като гледат чие ще излезе победител. Вярва се, че този, на който яйцето се окаже герой, ще бъде най-здрав през годината.
Според националната традиция Великден символизира възкръсването на природата за нов живот, успеха на пролетта над зимата.
Имен ден на Великден честват Велико, Величко, Велика, Величка, Велин, Велина, Велко, Велка.
Източник: bulnews.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР