Великата китайска стена се разпростира на повече от 20 000

...
Великата китайска стена се разпростира на повече от 20 000
Коментари Харесай

Повече от 2000 километра от Китайската стена липсват

Великата китайска стена се разгръща на повече от 20 000 километра. Освен известната каменна структура стената се състои от доста разклонения, хълмове и ровове. Но единствено 8,2 % от Великата китайска стена са в положително положение, рапортуват Маги Уонг (Maggie Wong) и Серена Донг (Serena Dong) за CNN.

Секторите, които са най-застрашени от разрушение, датират от династията Минг, която е просъществувала от 1368 до 1644 година. Bejing Times пресмята, че 30 % от стената, строена по времето на династия Минг, са изчезнали поради ерозия или човешка интервенция.

„ Експертите считат, че обстановката може да се утежни, тъй като не се прави задоволително да се опазят и дребното останали здрави браншове “, пишат репортерите.

„ Тъжно е да следим нежеланото състояние, в което се намира Великата китайска стена “, споделя Мей Жингтян (Mei Jingtian), която работи от три десетилетия като доброволец за опазването на скъпата конструкция. Тя също е основала Асоциацията за запазване на Великата стена ( Great Wall Protection Association ).

Повечето туристи посещават реставрирания бранш от времето на династия Минг, който се намира северно от Пекин. Но става все по-популярно да се посещават по-отдалечени региони и разклонения, а това основава проблеми. Донг Яохой (Dong Yaohui), който е заместник-директор на Обществото на Великата китайска стена (Great Wall of China Society), споделя, че локалните от време на време вземат гравирани тухли от отдалечените браншове на стената, с цел да ги продават на туристите.

Метеорологичните условия през годините също са навредили много и Йаохой отбелязва, че опазването и реставрирането на стената е съвсем непостижимо предизвикателство. Китайците ще би трябвало да измислят автентично решение, в случай че желаят да спасят това скъпо историческо богатство.

© Ming Xia

Държавата към този момент е решила да пожертва един бранш от стената, който е предопределен за изобразяване на графити и драскане от туристи. Това е обезверен опит да се защищити от вандализиране останалата част. Властите имат концепция да слагат и електронна тъчскрийн (touch-screen) стена в бъдеще, на която хората умерено да драскат, без да нараняват истинската структура.

Smithsonian

Източник: megavselena.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР