Великанът Робърт Уодлоу с право заема почетното място в списъка

...
Великанът Робърт Уодлоу с право заема почетното място в списъка
Коментари Харесай

Най-високият човек в историята

Великанът Робърт Уодлоу с право заема почетното място в листата на най-високите хора в историята. Роден е в град Алтън, щата Илинойс (САЩ). Появил се е на бял свят с изцяло нормални размери. Но на 8 години, със своите 183 см, към този момент бил по-висок от татко си.

На 9 години Робърт тежал 82 кг и бил висок 188 см. Бил толкоз мощен, че с лекост можел да качва татко си на ръце по стълбата в дома им. В учебно заведение за него бил направен специфичен чин. При довеждане докрай на приблизително обучение бил висок 2,7 м.

 38-2 Безпрецедентния си растеж Робърт дължал на неуморната работа на хипофизната жлеза. Заради височината си той не можел обикновено да върви, по тази причина бил заставен да носи специфични скоби на краката си. Постоянно му изтръпвали крайниците. Кракът му бил толкоз огромен, че носел обувки 78 номер. Можете да видите съпоставяне сред обувките на елементарен човек и тези на колоса.

Робърт Уодлоу бил национална звезда. През 1936 година гастролирал из Щатите с цирка на братя Ринглинг, а през 1938 година направил промотур за InterCo. Участвал в реклами на шивашки предприятия, които изработвали за него облекла с невероятни размери изцяло гратис.

За страдание, по време на визитата на Националния горски фестивал в Манисти, Мичиган, една от скобите наранила глезена му. Раната се инфектирала и лекарите не съумели да спасят живота на Робърт. На 15 юли 1940 година, на възраст 22 години, с растеж 2,7 м и тегло 223 кг, Робърт Уодлоу умрял.

Само няколко дни преди гибелта си той бил публично разгласен за най-високия човек в света. В чест на Робърт Уодлоу в родния му град Алтън е издигната негова скулптура в естествена величина.
Източник: trud.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР