Велика събота е - последният ден от Страстната седмица, предхождащ

...
Велика събота е - последният ден от Страстната седмица, предхождащ
Коментари Харесай

Днес е Велика Събота - последният ден от Страстната седмица

Велика събота е - последният ден от Страстната седмица, предшестващ Великден. Църквата отбелязва погребението на Иисус Христос, осъществено от Йосиф и Никодим, както и слизането на Спасителя в царството на тъмнината - пъкъла.

Велика събота е последният ден от Страстната седмица, предшестващ Великден. Това е денят, когато Словото Божие лежи в гроба като мъртъв човек, само че в същото време спасява света и отваря гробовете. Богосложението стартира от сутринта и продължава до вечерта. Събота вечерта плащеницата се внася назад в олтара минути преди пасхалното шествие на кръста.  Запалва се специфична свещ – Пасхалия, която се поставя на олтара.

На този ден се месят и пекат обредните великденски хлябове и е последният ден, когато се боядисват яйца. В събота дамите отнасят на гробищата и раздават за умрелите свои близки от яйцата и хляба, които се подготвят. Хлябът не се реже, а се разчупва. Празникът е обвързван с недоволството и погребението на Божия наследник от майка му - Света Богородица.

Гробът на Исус Христос е запечатан, а пред него е сложена стража.
Източник: euronewsbulgaria.com

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР