Велик етап от социалната история на страната“Във Франция все повече

...
Велик етап от социалната история на страната“Във Франция все повече
Коментари Харесай

Франция отново ври и кипи

„ Велик стадий от обществената история на страната “

Във Франция от ден на ден се разпростират всеобщи митинги против плануваната пенсионна промяна. На 19 януари всички осем водещи профсъюзни централи в страната организираха „ първия огромен ден на мобилизацията “. Всъщност това е общонационална стачка. Митинги и демонстрации се организираха допълнително от двеста града във Франция.

На 10 януари френското държавно управление разгласи, че ще увеличи минималната възраст за пенсиониране от 62 на 64 от 2030 година Според Bloomberg управляващите ще покачат пенсионната възраст последователно, считано от 1 септември 2023 година Президентът Макрон се пробва да увеличи възрастта за пенсиониране за повторно. Той за първи път се опита да увеличи възрастта за пенсиониране през 2020 година, само че се отхвърли под натиска на всеобщи митинги, базирайки се на „ пандемията “, отбелязва Bloomberg.

През март 2022 година Макрон предложи повишение на възрастта за пенсиониране от 62 на 65 години. Синдикатите дадоха отговор, като заплашиха с голяма стачка. Правителството беше насила да направи половин крачка обратно и на 10 януари 2023 година разгласи нарастване на възрастта за пенсиониране не с три, а с две години - от 62 на 64 години.

На 19 януари, съгласно най-големия френски синдикат, Общата конфедерация на труда (CGT), " повече от два милиона " души са взели участие в двеста демонстрации в цяла Франция. Около 400 000 от тях са в Париж. Правителството " активизира повече от 10 000 служители на реда и жандармеристи, с цел да следят шествията и да спрат всевъзможни ексцесии ", оповестява Le Parisien.

Сред стотиците хиляди стачкуващи някои се включиха в демонстрацията за първи път. „ Кой би бил толкоз вманиачен, с цел да ни довери работа на 64? Ще бъдем разрушени. Вече на 40-годишна възраст усещаме болежка в тялото всеки ден “, споделя 42-годишен строител от Брест. „ Не си представям, че към момента работя на 64 или повече години “, споделя 46-годишният преподавател, който излезе на улицата в Ница.

В Тулуза 36-годишен компютърен експерт сподели, че желае да показва „ против несправедливата промяна, която слага работническата класа в неравностойно състояние “. Юлия, която работи в обществената сфера, пристигна да стачкува против промяната с шестседмичното си бебе; това е значимо, споделя тя, „ за нашето бъдеще “.

Към демонстрацията се причисли гимназист от влиятелния колеж Анри IV в Париж. От сутринта към петдесет възпитаници са блокирали входа на гимназията Turgot в Париж; техният образец беше последван от възпитаници от други столични учебни заведения.

В Париж на бул. Бомарше избухнаха конфликти сред стачкуващи и полицията. Към полицията полетяха кофи за отпадък, бутилки, димки. Полицията е задържала 30 души.

Лидерът на голистката партия „ Стани, Франция! “ Никола Дюпон-Еньян, който взе участие в демонстрацията в Париж, прикани държавното управление да отдръпна плана за пенсионна промяна: „ Няма [бюджетен] недостиг, тази година има остатък. Не е нужно да жертваме французите, изключително старите... Оттеглете плана си... "

В Нант 50 000 души излязоха на митинг под проливния дъжд. „ Пенсионирайте се с артрит “: под този девиз 140 000 стачкуващи маршируваха през втория град на Франция, Марсилия, „ макар вятъра и пронизващия мраз “.

Левите партии проведоха протест на Площада на Републиката в Париж. „ Държавният глава беше задължен да подложи този план на референдум, само че реши да го прокара със мощ “, сподели първият секретар на Социалистическата партия Оливие Форе. „ Значи и ние имаме власт! “„ Ако държавното управление счита промяната си за обективна, дано направи референдум! Еманюел Макрон би трябвало да отстрани тази промяна “, упорства националният секретар на Комунистическата партия Фабиен Русел.

Лоран Берже, общоприет секретар на Френската демократична конфедерация на труда, който водеше парижката колона на своя профсъюз, сподели, че мобилизацията за митинга е надхвърлила всички очаквания; в случай че пенсионната промяна не бъде анулирана, митингите ще продължат.

36 000 души маршируваха в Тулуза, 26 000 в Марсилия, 25 000 в Нант, 19 000 в Клермон-Феран, 15 000 в Монпелие, 14 000 в Тур, 13 600 в Би, по 12 000 в Перпинян и Орлеан, 9 000 в Ангулем, 8,000 в Шаторем, по 6500 в Мюлуз и Перигьо.

В стачката се включиха 70% от началните учители и половината от гимназиите. Стачкуваха петролни рафинерии на компанията TotalEnergie, железопътни служащи, служащи на лечебни заведения и летища, служащи на най-голямата държавна индустриална компания EDF. Към стачката се причислиха даже личният състав на Айфеловата кула, музейни служащи и водещия профсъюз на дипломатите.

Енергетиците започнаха да изключват електричеството на тези чиновници и депутати, които поддържаха „ неприятната “ промяна.

Синдикатът CGT Mines-Energie, който съставлява енергийните служащи, разгласи, че ще поддържа безсрочна стачка от 26 януари. Само на 19 януари производството на електрическа енергия е намаляло с 12%. Синдикатът на петролните служащи се готви за 72-часова стачка на 6 февруари.

Стачката сковава превоза. В Париж доста линии на метрото „ замръзнаха “, на други сектори броят на влаковете беше доста понижен. Подобна е обстановката с крайградските електрически влакове и влаковете на дълги дистанции. Министърът на превоза Клеман Бон назова 19 януари „ пъклен ден за всички пасажери “.

На 21 януари, на годишнината от изтезанието на крал Луи XVI преди 130 години, в Париж беше проведена 140-хилядна протестна проява от юношески организации и партията Непреклонна Франция. Лидерът на партията Жан-Люк Меланшон назова митингите против пенсионната промяна " популярен крайъгълен камък в обществената история на Франция ". Меланшон счита, че " общественото напрежение и публичното неспокойствие към държавното управление " са достигнали най-висока активност. Франсоа Руфин, началник на Invictus France в Абевил, споделя, че „ борбата за публичното мнение към този момент е извоювана, 9 от 10 работещи хора са срещу пенсионната промяна “.

Следващата национална стачка ще се организира във Франция на 31 януари.

Превод: Европейски Съюз

Влизайте непосредствено в сайта www.pogled.info . Споделяйте в профилите си, с другари, в групите и в страниците. По този метод ще преодолеем рестриктивните мерки, а хората ще могат да доближат до различната позиция за събитията!?

Абонирайте се за нашия Ютуб канал: https://www.youtube.com
Източник: pogled.info

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР