Вежди Рашидов разговаря днес в София с гостуващия по негова

...
Вежди Рашидов разговаря днес в София с гостуващия по негова
Коментари Харесай

Вежди Рашидов разговаря с Жозеп Феликс Бенц за културния обмен между България и Испания

Вежди Рашидов беседва през днешния ден в София с гостуващия по негова покана в България Жозеп Феликс Бенц - президент на Кралския артистичен кръг в Барселона. Двамата разгледаха някои от най-новите изложения в столицата и разискаха опциите за разширение на културния продан сред България и Испания.

“Винаги съм полагал старания да подкрепям представянето на българската просвета надалеч зад рамките на страната ни”, показа господин Рашидов.

Кралският артистичен кръг в Барселона е една от най-влиятелните арт организации в Европа. Г-н Бенц изрази готовността си да спомага за представянето на български създатели в Испания, тъй като надарените ни създатели са почтени за най-хубавите европейски галерии.

Той описа и за един от последните планове на Кралския артистичен кръг, който е превзел публиката в Берлин, Шанхай, Пекин, Рим, Сен Тропе, Мадрид - това е неповторима фотоизложба от незнайни моменти в живота на Пикасо. Фотосите са дело на непосредствен до създателя фотограф, който го е следвал години наред. Те показват пред света непознатия Пикасо.

Кралският артистичен кръг в Барселона е учреден през 1881 година от няколко известни художници за да развива изкуството и е една от най-авторитетните арт институции в Испания. През 1916 година крал Алфонсо XIII я признава с това име и й дава специфичен статут. Галерията на Кралския артистичен кръг в двореца Пинятели, който е средновековна постройка монумент на архитектурата в центъра на Барселона, е формирана от няколко неповторими зали и е най-старата професионална изложба в Испания. Точно тук се е развила огромна част от каталунския модернизъм.

Най-високото отличие на Кралския артистичен кръг е Златен орден за принос към европейската и международната просвета. Между изтъкнатите създатели, които са носители на медала, е и Вежди Рашидов. Наскоро той стана и почетен член на Съюза на испанските художници.
Източник: trud.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР