Ведомството за наблюдение на правата на човека във Филипините обяви,

...
Ведомството за наблюдение на правата на човека във Филипините обяви,
Коментари Харесай

Във Филипините избиват невъоръжени бунтовници комунисти

Ведомството за наблюдаване на правата на индивида във Филипините разгласи, че е почнало следствие, откакто деветима души са били убити при поредност от нападения на силите за сигурност против хипотетични комунистически бунтовници, оповестява " Франс прес ".

Всички хора, убити или задържани в координираната вчерашна интервенция край Манила, са невъоръжени деятели, увериха от лявата група " Баян ".

Но шефът на Националната полиция Деболд Синас съобщи, че интервенцията - с присъединяване на полицаци и военни - е проведена в отговор на известия, че обвинените нелегално имали огнестрелни оръжия.

Деветима души са били убити и 15 задържани по време на набезите, посочи той.

Инцидентът се случи два дни откакто президентът Родриго Дутерте - чиято спорна война с опиатите коства хиляди човешки животи - повтори заповед на силите за сигурност да " пренебрегват човешките права " и да убият комунистическите бунтовници.

Независимата комисия по правата на индивида съобщи, че е изпратила екип за следствие на убийствата и арестите, защото упорства държавното управление да направи същото.

" Активистите не са безусловно терористи и би трябвало да се прави разлика сред тези, които взимат оръжие, и тези, които просто упражняват конституционното си право да основават и се причисляват към сдружения, организации, както и да подават петиции към държавното управление за коригиране на недоволствата му ", представител Жаклин дьо Гуа сподели пред Франс прес в понеделник.

Стотици деятели, публицисти и юристи са убити, откогато Дутерте пое властта през 2016 година, споделят правозащитните групи.

Мнозина починаха, откакто бяха упрекнати в поддръжка на десетилетия маоистки протест, който популисткият президент даде обещание да смаже преди края на шестгодишния си мандат през 2022 година

Баян съобщи, че полицията е употребила " съмнителни заповеди за търсене " в неделната интервенция, ориентирана към " легални деятели " - не членове на комунистически терористични групи, както се твърди от полицията.

Един от личните й координатори в провинция Кавите, южно от Манила, е измежду починалите, прибавя тя.

" Полицай диво твърди, че притежавате единствено една ръчна граната и арбитър ще подпише заповед за претършуване, която може да докара до вашия арест или гибел ", сподели групата, която организира акции за служащи, фермери и други маргинализирани браншове.

Президентският представител Хари Роке съобщи, че държавното управление ще проверява убийствата, само че отбрани потреблението на смъртоносна мощ, когато е належащо.

" Ако съперникът ви има оръжия, които могат да ви убият, няма да чакате да бъдете изстреляни и убити ", сподели той.
Източник: news.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР