Ведомости преценява като сурова присъдата от 8 години затвор при

...
Ведомости преценява като сурова присъдата от 8 години затвор при
Коментари Харесай

Според руски медии присъдата срещу Улюкаев идва от Кремъл


" Ведомости " преценя като сурова присъдата от 8 години затвор при непоколебим режим, постановена в петък за някогашния съветски министър на стопанската система Алексей Улюкаев за взимане на рушвет от 2 милиона $. Според специалисти тя е политически стимулирана, написа вестникът, представен от Би Би Си.

Улюкаев бе упрекнат, че е приел подкупа от шефа на " Роснефт " Игор Сечин, с цел да утвърди продажбата на държавната компания " Башнефт " на неговото сдружение. По време на процеса подсъдимият твърдеше, че е станал жертва на провокация, проведена от Сечин. Последният няколко пъти отхвърли да се яви в съда, макар че беше свикан.

В присъдата има прекалено много несъвпадения, а доказателствата са слаби, разяснява юристът Владимир Жеребьонков. По думите му обаче присъдата против Улюкаев е била издадена предния ден от президента Владимир Путин

След като Путин съобщи на конференция, че следствието е събрало задоволително доказателства и без показанията на Сечин, друга присъда просто не би могло да има, уверен е Жеребьонков.

" Нивото на правораздаването като че ли бе стигнало дъното, само че изпод отново се почука, това бе типичен случай на напън върху съда ", установи юристът.

Съдът имаше задоволително благоприятни условия да смекчи присъдата на Улюкаев, само че не ги употребява. Изглежда Улюкаев ще го отнесе поради неуспеха на делото против някогашния министър на защитата Анатолий Сердюков, упрекнат преди 5 години във финансови измами, само че по-късно амнистиран, отбелязва юристът Степан Гузей.

С оглед почналата в Русия акция за президентските избори през март нямаше метод присъдата против Улюкаев да бъде мека, счита и политологът Алексей Макаркин.

Избирателите са желали съгласно него ефикасна присъда за един корупционер като доказателство, че съветската власт се бори с корупцията.

Мнозина политолози обявиха, че наказването има политически темперамент и всеки към този момент е застрашен от същото, в случай че прояви непокорство към Кремъл, акцентира " Независимая газета ".
Изданието съпоставя случая с присъдата против някогашния петролен олигарх Михаил Ходорковски, станал съперник на президента Владимир Путин - Ходорковски прекара 10 години в съветски затвор за огромни злоупотреби и укриване на налози.

Аналитикът Дмитрий Травин счита, че Улюкаев може да е имал персонални офшорки, а Путин не би изтърпял сходно нещо, тъй като това подронва стабилността на системата, при която парите на високопоставените корупционери отиват в обща касичка.

Наблюдателят Константин Калачов декларира пред всекидневника, че " Улюкаев е бил обвинен в непочтеност ". " Плъзнаха клюки, че е считал да напусне министерския пост и да се засели за непрекъснато в някоя европейска страна. Изглежда обаче не са били клюки ", споделя той.

Според опозиционера Григорий Явлински и политолога Николай Миронов присъдата против Улюкаев е акт за заплашване, който няма нищо общо с правораздаването. " Както решат висшите лица, по този начин ще стане. И законите ще се оттеглен пред тях, тъй като законът (в Русия) са те самите ", заключава Миронов.

Оттук нататък съветските министри " ще възприемат като заповед всяка молба на силовия блок. Русия е застрашена от милитаризация на стопанската система, въобще на целия публичен живот ", разсъждава в " РБК " политологът Абас Галямов.

" Машината за самоунищожаване на съветския хайлайф е подготвена да започва ", декларира опозиционният " Новая газета ".

По време на аферата Ходорковски - " в първата серия на тази драма, Кремъл насочи сигнал, че едрият бизнес в Русия ще би трябвало да играе по неговите правила. Втората серия сподели, че правила към този момент няма ", гласи извод на вестника.

" На мястото на какъв да е член на държавното управление в този момент щях да се чудя по какъв начин да си обера крушите от това държавно управление ", прибавя създателят на различен коментар в " Новая газета ".
Източник: mediapool.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР