Веднага започваме комплексна проверка на цялата дейност на Националния исторически

...
Веднага започваме комплексна проверка на цялата дейност на Националния исторически
Коментари Харесай

Новият директор на НИМ: Започваме комплексна проверка на цялата дейност на музея

Веднага започваме сложна инспекция на цялата активност на Националния исторически музей (НИМ). Така е редно, по този начин би трябвало да се направи. Това разяснява новият шеф музея доцент Бони Петрунова, която сменя на поста пенсионирания проф. Божидар Димитров.

Всъщност Петрунова ще заема тази позиция до провеждането на конкурс за нов шеф. На този стадий тя счита да взе участие на него, само че може и да не се яви, в случай че реши, че не е потребна за музея, сподели тя в предаването „ Тази заран “ по bTV.

На въпрос дали утвърждава политиките, които до този миг водеше предшественикът ѝ, тя отговори: „ Ние сме доста разнообразни, тъй че е неизбежно да настъпят промени в този музей “.

Досега политиката на музея е била с приоритет към археологията, уточни Петрунова. „ Сега, колкото и необичайно да звучи, ще потърся баланс. Искам малко да се ускори етнографията, етнологията , които сега леко изостават. Музеят работи добре, не може да се каже, че има някакъв извънреден дисбаланс , само че е добре да се пипне и в друга посока “, изясни тя.

И показа, че към този момент има няколко хрумвания: „ Може би ще промени структурата на музея – тя би трябвало да бъде актуализирана, и мощно ще акцентира на модернизацията във всичките ѝ сфери. Музеят би трябвало да влезе в новото време , има потребност от цифровизация, от още по-интересни изложения, интерактивни. Хората към този момент одобряват информацията по различен метод “.

Доц. Бони Петрунова е настоящ археолог, като специалността ѝ е средновековна археология. През миналия сезон е била на пет експедиции. Била е заместник-министър на Вежди Рашидов дружно със настоящия министър на културата Боил Банов. „ Не мисля, че назначението ми е плод на другарство, по-скоро той, уповавам се, е забелязал метода, по който работя, моя опит с колективи, в опазването на културното завещание. Номинацията ми не е толкоз комплимент, колкото голяма отговорност , за което си давам сметка “.

Вижте целият диалог във видеото: -->
Източник: btvnovinite.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР