Веднага след отстраняването на Иван Гешев от поста главен прокурор

...
Веднага след отстраняването на Иван Гешев от поста главен прокурор
Коментари Харесай

Реакциите на партиите след отстраняването на Иван Гешев

Веднага след отстраняването на Иван Гешев от поста основен прокурор - партиите в Народното събрание дават поръчка да беседват по какъв начин да реформират системата и да обсъдят - би трябвало ли изобщо да съществува фигурата основен прокурор. По тематиката с желаните депутатски имунитети от " Продължаваме промяната - Демократична България " оферират план на решение за краткотрайна комисия.

На ПП-ДБ им прави усещане разликата в бързината, с която се разглеждаха предходни претенции за освобождване на основния прокурор и актуалното. Още тази седмица от " Продължаваме промяната " обявиха, че ще слагат пред другите обединения за разискване тематиката с фигурата на основния прокурор.

" И да обсъдим всички визии и разновидности по какъв начин или да ограничим пълномощията на основния прокурор или в последна сметка да се отстрани тази фигура. Това е много апетитна фигура за политическите обединения през годините и постоянно е била много политически подвластна. Ако президента реши да подпише указа на Висш съдебен съвет за освобождение на основния прокурор, може да има краткотрайно изпълняващ функционалностите основен прокурор до в последна сметка произнасянето на Народно събрание дали ще имаме конституционни промени. В ръцете на Висш съдебен съвет е да избере- дали ще избере непрекъснат или краткотраен основен прокурор, а в ръцете на Народно събрание е да изберем квота във Висш съдебен съвет, в случай че няма да вършим конституционни промени ", уточни Стою Стоев - ръководител на правната комисия в Народно събрание.

След гласуването във Висш съдебен съвет от ГЕРБ разпространиха позиция, в която се споделя, че освобождението на основния прокурор е стъпка по пътя на правосъдната промяна в името на публичния интерес за правдивост и правда. Допълват, че ГЕРБ-СДС ще продължи поредно да работи за сполучливата ѝ реализация.

" Освобождаването на основния прокурор от Висшия правосъден съвет е стъпка по пътя на правосъдната промяна, в името на публичния интерес за правдивост и правда. ПГ на ГЕРБ-СДС ще продължи поредно да работи за сполучливата й реализация, по този начин както обещахме пред българските жители и евроатлантическите сътрудници. "

От Възраждане дефинират свалянето на Гешев като " междукланова вътрешномафиотска война към която са се включили и ПП-ДБ ".

" Ще се окаже по този начин, че ПП-ДБ са подхлъзнати и са обслужили ползите на ГЕРБ и Движение за права и свободи, отстранявайки Гешев, а в действителност в този момент те ще си назначат, имам поради ГЕРБ и Движение за права и свободи, още веднъж техен основен прокурор и в действителност ще се окаже това, което ние приказваме от дълго време, че ПП-ДБ са патерица на ГЕРБ и Движение за права и свободи ", счита Коста Стоянов - народен представител от " Възраждане ".

" ИТН " са на мнение, че е било извънредно време да се в профил Иван Гешев.

" Закъсняло е, в случай че би трябвало да съм откровен, само че е незадоволително. Ние от Има Такъв Народ ще внесем напълно скоро оферти, които да доведат до децентрализация на прокуратурата, тъй като промяната на един Гешев с различен Гешев не е правосъдна промяна. Ние от Има Такъв Народ неведнъж сме заявявали, че основният прокурор би трябвало да се избира директно, а не по този начин с политически квоти, тъй като назначението му беше политическо и уволнението му е политическо ", разяснява Тошко Йорданов.



От ПП-ДБ внасят план за решение за комисия за имунитетите. ИТН считат, че такава не би трябвало да има.

" За да може в последна сметка ние да покажем пред обществото, че на никого не крием имунитета, а в противен случай - би трябвало по най-прозрачен метод да се обсъдят в обществото тези доказателства и в последна сметка Народно събрание да вземе решение дали ще смъкна имунитетите на лицата или не ", уточни Стою Стоев.

" За първи път следим сходно унизително държание на Бойко Борисов и на Кирил Петков. Аз ли греша или Кирил Петков арестува Бойко Борисов и плача, че Гешев му пречи да има спаведливост? В момента му варди имунитета същият този Кирил Петков. От своя страна Бойко Борисов ще би трябвало да му върне жеста и да си измислят комисия ", сподели Тошко Йорданов.

" Възраждане " пишат по тематиката с имунитетите, че няма нищо необичайно и ПП-ДБ работят съгласно това, което чухме в записа: употребявайки европейските практики изпират Борисов. Днес Движение за права и свободи и Българска социалистическа партия се въздържаха от коментар.
Източник: bnt.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР